BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,21
ALTIN 2.247,24
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Adil Gür fena şaştı referandumu bilen anket şirketi şoke etti

Referandum sonuçları anketçileri fena şaşırttı. 1 Kasım referandum sonuçlarını doğru bilen tek anketçi Adil Gür bu kez tökezledi. 2017 referandum sonuçlarına en yakın tahmini bu kez Gezici Araştırma ve KONDA yaptı.

Abone ol

Referandum sonuçları anket şirketlerine yine ters yaptırdı. 1 Kasım genel seçim sonuçlarını doğru bilemeyen anketçiler referandumda da aynı durumla karşı karşıya kaldı. En büyük şaşkınlık ise 1 Kasım sonuçları doğru bilen tek anketçi Adil Gür bu kez fena şaştı. Referandumdan 3 gün önce anket sonucu açıklayan Adil Gür, yüzde 60.8 evet oyu çıkacağı tahmininde bulunmuştu. Ancak Adil Gür'ün aksine referandumda evet sonuçları yüzde 51 bandında çıktı. 

CHP'ye yakınlığıyla bilinen ve açıkladığı manipülatif anket sonuçlarıyla eleştiri oklarının hedefi olan Gezici Araştırma ise bu kez bombayı patlattı. Gezici Araştırma referandumdan 3 gün önce açıkladığı en son anket sonucunda 'Evet’ diyenlerin oranının yüzde 51.3, ‘Hayır’ diyenlerin oranının ise yüzde 48.7 olduğunu duyurmuştu. Referandum sonuçları tam da Gezici Araştırma'nın tahmin ettiği gibi çıktı. 

TÜRKİYE'NİN EN ESKİ ANKETÇİSİ SONUCU TUTTURDU

Türkiye'nin en eski anket firması KONDA da referandum sonuçlarını bilen bir diğer anket şirketi oldu. Referandum kampanyası boyunca anket sonucu açıklamayan KONDA, 13 Nisan'da tek bir oran açıklamıştı. KONDA'nın yüzde 99 güven aralığında hata payını artı-eksi yüzde 2,2 olarak duyurduğu araştırmasında "Evet" oyu yüzde 51,5 oranında, "Hayır" oyu ise yüzde 48,5 bandında çıkmıştı. 

BİR DİĞER BİLEN KONSENSUS OLDU

Seçim sonuçlarını bilen bir diğer anket şirketi de Konsensus oldu. Konsensus yüzde 51.2 evet çıkacağını duyurmuştu. 

DÜKKANI KAPATIRIM DEMİŞTİ O DA YANILDI

Referandum öncesi yaptığı iddialı açıklamayla gündeme oturan Avrasya Araştırma Merkezi-AKAM da yanıldı. AKAM Başkanı Kemal Özkiraz, anket sonuçlarıyla ilgili iddialı bir açıklama yapmış “AKAM olarak ‘Evet’ çıkması halinde şirketimizi kapatacağımızı taahhüt ettik. İlk gelen veriler önceki anketlerimizi doğruluyor. Bu referandumdan kesinlikle açık ara farkla ‘Hayır’ çıkacak. Referanduma katılım artarsa bu fark tarihi bir sonuca dönüşür" demişti. 

AKAM, anket sonuçlarında yüzde 42.25 evet, yüzde 57.75 hayır öngörmüştü. 

DİĞER ANKET FİRMALARI NE DEMİŞTİ

Referandum öncesi açıklanan en son referandum anket sonuçları ve firmalara göre tahminler şöyleydi:

SONAR: Yüzde 51.2 hayır, yüzde 48.8 evet

GENAR:  Yüzde 54.3 evet yüzde 45.7 hayır

ANDY-AR: Yüzde 53.7 evet, yüzde 46.3 hayır

ARGETUS: Yüzde 55.6 evet

ANAR: Yüzde 52 evet

İVEM: Yüzde 58.2 evet, yüzde 41.8 hayır

KAMUAR: Yüzde 56.9 evet

MAK: Yüzde 56.5 evet, yüzde 43.5 hayır