BIST 9.799
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,88
HABER /  SEÇİM

Adil Gür: AK Partili seçmen rehavete kapıldı!

Bu seçim diğerlerinden biraz farklı oldu. Halkın sadece yüzde 75'i ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Katılımın düşük olduğu seçimde anket firmaları da belki de ilk kez bu kadar yanıldı!

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Türkiye seçimi yaptı. Ülkenin 12'inci cumhurbaşkanı resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Erdoğan oldu. Seçimde, daha yüksek olması beklenen katılım oldukça düşüktü. Halkın sadece yüzde 75'e yakını sandığa gitti.

Her seçimde nokta atışı yapmışçasına seçim sonuçlarını bilen anket firmaları ise tabiri caizse çuvalladı. Bir tek anket şirketi bile seçimin sonucunu bilemedi.

Peki ama anket firmaları ilk kez bir seçimde neden bu kadar yanıldı, nerede hesap hataları yapıldı?

Türkiye'nin önde gelen araştırma şirketlerinden A&G Araştırmanın sahibi Adil Gür, tüm bunların nedenlerini, Erdoğan'ın aldığı oyun ne anlama geldiğini ve  AK Parti seçmeninin Başbakan olarak kimi görmek istediğini İNTERNETHABER'e anlattı.

AK PARTİLİ SEÇMEN REHAVETE KAPILDI

Türkiye'de araştırmalara göre Erdoğan'ın oyunun daha önce açıklanan sonuçlara göre daha az olmasının temel nedeni katılım. "Erdoğan kazanıyor algısı, Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy verecek seçmeni yıldıracak ve onlar sandığa gitmeyecek" deniyordu ve özellikle CHP olmak üzere muhalefet bu konuda çok ciddi eleştiriler yaptı.

Halbu ki, araştırma sonuçları gösterdi ki; "Nasıl olsa Tayyip Erdoğan kazanıyor" algısı, AK Parti seçmenini rehavete itti. Zannedildiğinin aksine sandığa sadece CHP seçmeni değil, AK Part,i seçmeni d gitmedi. Özellikle AK Parti'nin yüksek oy aldığı bazı bölgelerde düşük oy alması bunu gösteriyor. Örneğin Ege'de katılım % 81 iken, Güneydoğu Anadolu'da % 73, Doğu Anadolu'da % 74 oldu. Yani, beklenenin aksine sadece CHP'nin protestocu seçmenleri sandığa gitmedi değil, tüm partilerin seçmeni birbirine benzer oranda sandığa gitmedi. Hatta ve hatta Doğu ve Güneydoğu'da katılımın düşük olması hem Başbakan'ın hem de Demirtaş'ın oylarını ciddi manada etkiledi.

Doğu Anadolu'da ve Güneydoğu'da katılım Rize'deki gibi olsaydı, Erdoğan % 54-55, Demirtaş ise % 11 civarında oy alacaktı.

AK PARTİYE EN ÇOK OYU GETİRECEK BAŞBAKAN

AK Parti açısından farklı stratejilerin devreye girebileceği bir sonuç çıktı karşımıza. Erdoğan % 55 ve üzerinde bir oy alsaydı A planı olacaktı, % 51-52 gibi aldığında ise B planı devreye girecekti. Türkiye, 10 Ağustos'tan itibaren fiili olarak bir rejim değişikliğine gidiyor dedik ama bunun altyapısı ve Anayasal hazırlıkları bir türlü oluşturulamadı. Kuvvetle muhtemeldir ki, yapılacak bir milletvekili seçiminden daha sonra Türkiye'nin gündemine yeni Anayasa gelecektir. AK Parti TBMM'de muhtemel bir Anayasayı halk oyuna götürecek 330 milletvekilliği ile seçilebilmeyi hedefleyecektir.

Böyle olunca AK Parti'ye en çok oyu getirebilecek bir Başbakan ve geneş başkan adayı ile seçime gidecektir. Halbu ki; % 55'in üzerinde bir oy olmuş olsaydı, yien kimin Genel Başkan olacağı önemli olurdu ama yüzde 51-52'deki kadar önemli değildi. O rüzgarla, o sinerjiyle Başbakan adayının veya Genel Başkan adayının çok da kim olduğuna bakmadan Erdoğan'ın karizmasıyla seçime gidilecekti. Ama bu sonuç çıktığına göre kuvvetle muhtemeldir ki AK Parti stratejilerini yeniden gözden geçirecek, kendisine en çok oyu getirecek bir Genel Başkan ve Başbakan adayı bulmak zorunda kalacaktır.

EN FAZLA İSTENEN İSİM ABDULLAH GÜL 

Bugüne kadar yapılan tüm araştırmalarda AK Parti tabanının ve AK Parti meclis grubunun en fazla istediği isim Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'dü. Fakat, Türkiye'de dün itibariyle fiili bir sistem değişikliğinden bahsediyoruz, artık daha güçlü, yetkilerini kullanan, aktif olarak da siyasete müdahil olacak bir Cumhurbaşkanı modeline geçiyoruz.

GÜL OLMAZSA AK PARTİ'YE EN ÇOK OYU KİM GETİRİR 

Buradaki çekince şu; güçlü ve aktif şekilde siyasetin içinde yer alan cumhurbaşkanı Erdoğan modeliyle daha geri planda kalan mevcut bir Başbakan'ın başında olduğu bir AK Parti modeli olur mu, bunun cevabını bulmak lazım. Eğer Gül olmazsa AK Parti'ye en çok oyu kim getirir bunun araştırılması lazım. Çünkü seçim döneminden önce, "Başbakan Erdoğan yüzde 55'in üzerinde oy alırsa Ahmet Davutoğlu Başbakan olur" diye konuşuluyordu, fakat seçimden çıkan sonuç bu modelin önünde bir engelmiş gibi görünüyor.

Yarın öbürgün yapılması gereken Erdoğan Gül görüşmesi, bu seçim sonuçlarından sonra Pazar gününe göre daha fazla önem kazandı.

ANKET YAPMAK ZORDU, İSPAT ETTİK 

Anketçiler olarak anketlerde yanıldık gibi görünüyor ama aslında yanılmadık. Çünkü beklemediğimiz yerlerde katılım düşük kaldı. Doğu'da katılım yüksek olsaydı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oy oranı bu seviyede olmayacaktıi sanki o yüksekmiş gibi görünüyor. Tatilcilerin çok olduğu bir dönemde, gariban halkın iş için başka şehirlerde ya da memleketlerinde olduğu bir dönemde anket yapmanın zor olduğunu söylemiştik, böylece de ispat etmiş olduk.