BIST 9.538
DOLAR 32,48
EURO 34,76
ALTIN 2.489,02
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

AK Parti oyları nereye kayacak?

17 Aralık operasyonu sonrası AK Parti oyları nereye kayacak? Adil Gür açıkladı.

Abone ol

A&G Araştırma Şirketi'nin başkanı Adil Gür, 12 Haziran genel seçimlerine göre AK Parti'nin 3-4 puan daha aşağıda olduğunu, ama muhalefet oylarında ciddi bir değişiklik olmadığını belirtirken, bugün seçim olsa en büyük sürprizi yapacak partinin BDP olacağını vurguladı.

Yerel seçimlere haftalar kala, kamuoyu araştırmaları yapan şirketlerden gelen sonuçlar da dikkat çekiyor. Yıllar önce sadece bir ya da iki şirketin anket sonuçları, neredeyse gerçeğe yakın sonuçlarla seçim tahmini yaparken, bugün çok sayıda araştırma şirketi var. Her birinin, siyasi olarak bir partiye yakın olduğu iddia ediliyor. Amerika'nın Sesi ise bu şirketlerle ayrı ayrı konuşarak yorumları okuyucusuyla paylaşmaya devam ediyor.

A&G Araştırma, son 10 yıldır sonuçları en doğru tahmin eden araştırma şirketi olduğunu savunuyor. Adil Gür, şirketin kurucusu ve başkanı.

AK PARTİ'NİN OYLARI NEREYE KAYACAK?

Gür, 12 Haziran genel seçimlerine göre AK Parti'nin 3-4 puan daha aşağıda olduğunu, ama muhalefet oylarında ciddi bir değişiklik olmadığının altını çizerek, AK Parti'den giden oyların bir bölümünün BDP, diğer bir bölümünün ise Saadet Partisi, Demokrat Parti, BBP ve DSP gibi partilere dağıldığını gözlemlediklerini ifade etti. Gür, buna karşılık MHP'nin Anadolu'da oyunu arttırdığı, ancak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde, düşük profilli adaylar göstererek, oylarını parti dışındaki adaylar arasında paylaştırdığı iddia etti.

YOLSUZLUK OPERASYONUNUN ETKİSİ OLDU MU?

Türkiye'nin önce gelen araştırma şirketlerinden A&G genel müdürü Adil Gür, yolsuzluk operasyonunun seçmenin tercihlerine elbette etkisinin olduğunu ancak bunun sınırlı olduğunu söyledi. Gür, seçmenin oyunu belirleyen en önemli başlığın ekonomi olduğunu gözlemlediklerini kaydederken, AK Parti'nin alternatifsiz olduğunu, bundan dolayı da fazla oy kaybetmeyeceğini savundu.

Türkiye'de kutuplaşmanın hakim olduğu havanın ise, iki parti arasında ciddi oy kaymaları yaşanmasının önüne geçtiğini sözlerine ekleyen Adil Gür, seçim yarışının Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde kıran kırana geçeceğini, ancak bugün seçim olsa en büyük sürprizi yapacak partinin BDP olacağını belirtti ve nedenini ise şöyle açıkladı:

"Bugüne dek yüzde 6 ile 6,5 civarında oy alıyordu BDP, ben yerel seçimlerde yüzde 8, hatta 10'lara yakın, hatta muhtemel bir milletvekili genel seçimi olsa yüzde 10 ülke barajını zorlayacak hatta aşabilecek güçte olduğunu düşünüyorum. Bu sürpriz midir bilmiyorum ama 6'dan 9'a çıkmak oylarını yüzde 50 oranında arttırmak demektir. Bana göre bu bir sürprizdir."