BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Adem'de saklı gizli formül! Altın oran çıktı

Adem'in yaratılışı isimle resimde altın oran bulundu. 15. yüzyıldan kalma olan resimdeki altın oran iki parmak arasındaki boşlukta yer alıyor.

Abone ol

Portekizli bilim insanları Vatikan'daki Sistina Şapeli'nin tavanını süsleyen 'Adem'in Yaratılışı' isimli eserin 'altın oran'a (Yaklaşık 1,61) uygun olarak resmedildiğini ortaya çıkardı.

Portekiz'deki Sağlık Bilimleri Federal Üniversitesi'nin ünlü eser üzerinde yaptığı araştırma ilginç bulgulara sahip.

Araştırmayı gerçekleştiren ekip, 1508'de başlanan ve 1512 yılında tamamlanan Michelangelo'nun 'Adem'in Yaratılışı' isimli eserindeki iki parmak arasındaki boşluğun altın orana uygun bir biçimde konumlandırıldığını ortaya çıkardı.

15'inci yüzyılda inşa edilen ve Katolik Kilisesi'nin lideri Papa'nın seçildiği yer olan Sistina Şapeli'nde yer alan eseri mercek altına alan ekip, söz konusu keşfin İtalyan Rönesans dönemi ressamı Michelangelo'nun diğer büyük eserlerinde de bazı keşiflerin kapısını aralayabileceğine inanıyor.

ademin-yaratilişi.jpgAdem'in Yaratılışı, inşası 1483 yılında tamamlanan Sistina Şapeli'nin tavanına resmedilmişti. Doğanın gizli formulü olarak da adlandırılan 'altın oran'ın kim tarafından ne zaman keşfedildiği bilinmiyor.

ALTIN ORAN NEDİR?
Güzelliğin arkasındaki gizli formül olarak kabul gören, ve Antik Yunanlılar tarafından da kullanılan 'altın oran' (1,618033988749894) bir doğru parçasının |AB| 'altın oran'a uygun biçimde iki parçaya bölünmesi anlamına geliyor.
altin-oran-nedir.jpgAntik Yunan'da da kadınların kalça/bel oranının 1,61 olması da kusursuz bir vücüda işaret ediyordu...

'Altın oran'ın ne zaman keşfedildiği ve ilk olarak kullanılmaya başladığına dair kesin bir tarihi kayıt ise bulunmuyor.