BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.413,24
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Adana'daki faciada cevap bekleyen sorular

Adana'da yurt yangınında hayatını kaybeden 12 kişinin kimlikleri belirlendi. Yangınla ilgili haklarında yakalama kararı çıkarılan 14 kişiden 13'ü gözaltına alınırken, yurt kapılarının incelenmek üzere söküldüğü açıklandı.

Abone ol

ADANA'nın Aladağ ilçesinde kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 10 öğrenci, 1 küçük çocuk ve 1 eğitmen hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren 12 kişinin kimlikleri belirlenirken, cenazeler ailelere yarın sabah teslim edilecek. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, yangın merdiveninin kilitli olduğu iddialarını yalanlarken, sökülen kapıların incelenmek üzere laboratuvara gönderildiğini söyledi.

Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan 'Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda dün akşam 19.30 sıralarında yangın çıktı. Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 24

öğrenci hastanelere kaldırıldı. Üç saatlik mücadelenin ardından yangın söndürüldüğünde içeri giren itfaiyeciler 10 öğrenci, 1 küçük çocuk ve 1 eğitmenin cesedini buldu. 

KİLİTLİ İDDİASINA YALANLAMA

Hayatını kaybeden bazı çocukların cenazeleri birbirlerine sarılı halde bulundu. Yangında Yurt Müdürü Cumali Genç’in 4 yaşındaki kızı Sare Betül Genç'in de hayatını kaybettiği öğrenildi. Belediye Başkanı "Yangın merdiveninin kapısı içeriden kilitliymiş. Çocuklar çıkmayı başaramamış" demişti. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise savcılığın ve ekiplerin yangın merdiveninin kilidinin olmadığı bilgisini verdiğini söyledi.

Kaynak, yurdun en son Haziran 2016'da denetlendiğini belirtti. Faciayla ilgili hakkında gözaltı kararı bulunanların sayısı 14'e yükseldi. Yurt müdürü ve dernek yöneticileri de listede. Yangınla ilgili RTÜK tarafından yayın yasağı getirildi.

'ALT KATTA BULAŞIK YIKIYORDUK'

Aladağ’da özel kız yurdunda dün akşam faciayla sonuçlanan yangının, binanın elektrik tesisatından çıktığı belirtilirken, faciadan yaralı kurtulan bir kız öğrenci, "Alt katta bulaşık yıkıyorduk. Arkadaşımın eline elektrik geldi. Çıtır çıtır bir ses çıktı. Sonra yangın çıktı" dedi.

HAYATINI KAYBEDEN ÖĞRENCİLERİN İSİMLERİ

Sinanpaşa Mahallesi'ndeki 3 katlı kız öğrenci yurdunda çıkan yangında, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç ve eğitmen Fatma Canatan ile öğrenciler Sema Nur Aydoğdu, Gamze Bagir, Bahtınur Baş, Nurgül Pertlek, Tuğba Aydoğdu, Sümeyye Yetim, Cennet Karataş, Sevim Köylü, İlknur Maden ve Zeliha Avcı'nın Adana Adli Tıp Kurumu'na kaldırılan cenazeleri, otopsinin ardından Asri Mezarlıktaki morga konuldu.

BABANIN EVLAT ACISI

Aladağ’daki yurt yangınında yaşamını yitiren 12 yaşındaki Cennet Karataş’ın babası Mehmet Karataş, çocuğunun bu yıl ilk kez yurda başladığını belirterek "Burası ilçenin tek kız yurdu. Başka seçeneğimiz de yoktu" dedi. Aladağ’daki Sinanpaşa Ortaokulu’nda okuyan, ailesi ilçe merkezine 1.5 saat uzaktaki bir köyde yaşayan Cennet Karataş, ilkokulu 4. sınıfa kadar köyünde okumuş, geçen hafta da TEOG sınavları tatili nedeniyle 3 gününü ailesi ile geçirmişti.

YURTTA O GECE NELER YAŞANDI? İŞTE FACİANIN DETAYLARI

Yangın sırasında içeride bulunan öğrencilerden bazıları paniğe kapılarak birinci ve ikinci kat pencerelerinden atlayarak canlarını kurtarmaya çalıştı. Bazı öğrenciler de üst katlara kaçarak çatı katına sığındı. Aladağ ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etti. Pencerelerden atlama sonucu vücudunda kırıklar oluşanlar ile dumandan etkilenen öğrenciler, sağlık ekiplerinin ilk müdahalelerini yapmasından sonra hastanelere kaldırıldı.

8 ÖĞRENCİ ÇATIDA, 3 ÖĞRENCİ VE EĞİTMEN 2. KATTA BULUNDU

8 öğrenci kaçtıkları çatıda, 3 öğrenci ve eğitmen de 2. katta hayatını kaybetti. Adana Valisi Mahmut Demirtaş yangının elektrik kontağından çıkmış olabileceğini söyledi. 

ÜÇ SAATTE SÖNDÜRÜLEBİLDİ

İtfaiyenin çabaları sonucu yangın 3 saat sonra kontrol altına alındı. Binaya giren itfaiye erleri, 8 öğrencinin cesedini çatı katında, eğitmen ve 3 öğrencinin cesedini de ikinci katta buldu. Cesetler otopsi için adli tıp kurumuna götürüldü. 

DUVAR AHŞAP, YER HALI KAPLI

Adana İtfaiye Daire Başkanı Fatih Durukan, ilk belirlemelere göre yangının elektrik kontağından çıktığını söyledi. Binanın içinin ahşap kaplama, yerlerin de halıyla kaplı olması nedeniyle yangının kısa sürede büyüyüp üst katları sardığı ifade edildi.

ÇİNKO LEVHALAR BİLE YANMIŞ

Aladağ’daki kız öğrenci yurdundaki facianın boyutları bu sabah gün ağarınca ortaya çıktı. 3 katlı binanın çatısının tamamen yanıp çöktüğü görüldü. DHA'nın haberine göre 12 kişiye mezar olan yurt binasının çatısında bulunan çinko levhaların bile yanıp zemine düştüğü görülürken, binanın giriş katındaki elektrik trafosundan başladığı değerlendirilen yangınıyla ilgili ekiplerin ayrıntılı bir çalışma başlattığı kaydedildi.

GÖZYAŞLARINA BOĞULDULAR

Yurdun 54 öğrenci kapasiteli olduğunu yangın sırasında 34 öğrenci bulunduğu bildirildi. Bu arada ilçenin tamamından görülen yangın nedeniyle olay yerine akın eden ailelerden çocuklarına ulaşamayanlar gözyaşlarına boğuldu.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Adana Aladağ’da 12 kişinin ölümüne yol açan kız yurdu yangınında cevap bekleyen sorular bulunuyor.

* Yangın saat kaçta çıktı, itfaiyeye ilk bilgi kim tarafından saat kaçta verildi? Orman İdaresi ve Belediye itfaiyeleri saat kaçta intikal etti? İtfaiye iddia edildiği gibi 1.5 dakikada intikal ettiyse atlayan öğrenciler için branda açıldı mı?
* Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yangın merdiveni kapısının kilitli olduğunu söylemişti. Spekülasyonlar saatlerce sürdüğü halde yetkililer neden ’kilitli olmadığı’ açıklamasını 12 saat geciktirerek açıkladı?
* Özel yurtlar yönetmeliği 25. maddesinde öngörülen ’nöbetçi yönetici’ o anda binada var mıydı?
* Aynı yönetmeliğin öngördüğü yılda 2 kez mülki amirlik denetimlerinden biri Haziran’da yapılmış. 2016’nın bitmesine bir ay kaldığı halde ikinci denetim neden gecikti?
* Yurtta yangın tüpü var mıydı? Çoğu küçük yaştaki çocuklara yangın tüpü eğitimi verildi mi, kullanabildiler mi?
* Yurt sahibi derneğin yöneticileri neden ortaya çıkmıyor?
* Yurt binasında elektrik sayacı çalışması ehliyetli bir firma tarafından mı, ne zaman yapıldı?