BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.436,44
HABER /  GÜNCEL

Adanada sonuçlar tamam

MHP'li Aytaç Durak’ın kıl payı kazandığı Adana’da oylar yeniden sayıldı. Oylar farklı partilere yazılmış ancak..

Abone ol

Yerel seçimlerde MHP’li Aytaç Durak’ın Belediye Başkanlığı'nı kazanmasının ardından yapılan itirazlar üzerine oylar yeniden sayıldı. Sonuçta en çok oyu yine Aytaç Durak aldı.

Seçim heyecanının devam ettiği Adana'da partilerin itirazı üzerine yapılan incelemelerde ilginç değişiklikler ve kaydırmalar tespit edildi. AKP’nin tekrar itiraz etmesi bekleniyor.

OYLAR KAYDIRILMIŞ

Seyhan 2 Nolu Seçim Kurulu'nda AK Parti'nin 600 oyunun Saadet Partisi'ne (SP) ve Bağımsız Türkiye Partisi'ne (BTP) kaydırıldığı belirlendi.

MHP'nin bazı oylarının Anavatan Partisi'ne aktarıldığı ortaya çıkarken, CHP'nin oyları da Hak ve Özgürlükler Partisi'ne (HAKPAR) eklenmiş.

DURAK ÖNDE ÇIKTI

Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde bilgisayar ve tutanaklar üzerindeki oylar karşılaştırıldı. Sonuçta kazanan değişmedi ve sandıktan yine MHP'li Aytaç Durak önde çıktı.

DİĞER PARTİLER İL SEÇİM KURULUNA GİDECEK

Adana'da partilerin ilçe seçim kurulları bazında yaptıkları itirazlar sonuca bağlandı. Bu sonuca da razı olmayan partiler, Pazartesi günü İl Seçim Kurulu'na itiraza hazırlanıyor.

SANDIKLARA YAPILAN İTİRAZLAR

Geçtiğimiz beş gün içerisinde seçim sandıklarına yapılan itirazlar ve değerlendirme sonuçları şöyle oldu:

Adana Seyhan 1 Nolu Seçim Kurulu'da partilerin yaptığı bütün itirazlar reddedildi. Seçim Kurulu Başkanı Hakim Bekir Akın Atalay, geçersiz oyların sayımı, tutanakların bilgisayardaki verilerle karşılaştırması ve oyların yeniden sayılması konularında CHP, AK Parti ve MHP'nin yaptığı itirazları da reddetti. AK Parti 151 noktada geçersiz oyların yeniden sayılmasını talep etti. CHP, ilçe belediye başkanlık seçimindeki tüm sandıkların açılmasını istedi. MHP ise 11 sandıkta kaymaların olduğunu ileri sürerek dilekçe verdi. Ancak bütün partilerin yaptığı itiraz reddedildi. Partiler İl Seçim Kurulu'na itiraz etti.

Seyhan 2 Nolu Seçim Kurulu'nda 188 sandığın sonuç tutanakları karşılaştırdı. Toplam 379 sandıktan 188 sandıktaki geçersiz oyların kontrolü yapılıyordu. Ancak 60 sandığın kontrolü yapılabildi. İlçe Seçim Kurulu MHP'nin itirazı üzerine işlemleri durdurdu. Yapılan sayım da durdu. Tutanaklarla bilgisayar girdileri karşılaştırıldı. AK Parti'nin 66 oyu BTP'ye kaydırıldığı tespit edildi.

İlçe Seçim Kurulu, gece saat 21.00'da bu yanlışın ortaya çıkması nedeniyle AK Parti'nin hanesine yazılamayacağını karalaştırdı. 60 sandıktaki geçersiz oylarda AK Parti'nin 27 geçersiz oyu geçerli hale geldi. AK Parti lehine çıkan 27 geçersiz oyunda AK Parti'nin lehine yazılmaması kararlaştırdı. AK Parti, bu oylar için İl Seçim Kurulu'na itiraz etti. AK Parti İl Seçim Kurulu'nun tekrar sayımları başlatmasını bekliyor. CHP, oyların tekrar sayımının yapılmasını isterken MHP de AK Parti'nin yaptığı sayımların durdurulmasını istedi.

Seyhan 3 Nolu Seçim Kurulu'nda 402 sandığa 379 itiraz dilekçesi verildi. Sadece 20 sandıkta sayım ve döküm işlemi yapıldı. Kaydırmalara geçerli ve geçersiz oylara bakıldı. 1 Nisan'da Seçim Kurulu sayımı durdurma kararı aldı. Geri kalan sandıklar sayım ve döküm işlemi yapılamadı. Sadece birleştirme tutanakları ile karşılaştırıldı.

Kaydırma gibi hatalar sonucu yeni birleştirme tutanakları düzenlendi. MHP'nin Büyükşehir'deki oyu 36 bin 332'den 36 bin 592'ye yükseldi. AK Parti'nin 30 bin 971 oyu 31 bin 253'e yükseldi. AK Parti'nin oyları ağırlıklı olarak SP'ye kaldırıldığı tespit edildi. MHP'nin de Anavatan Partisi'ne kaydırıldığı ortaya çıktı. CHP'nin 14 bin 399 eski oyu yeniden değerlendirme sonucu 14 bin 561 çıktı. CHP'nin oyları ise ağırlıklı olarak HAKPAR'a kaydırılmış. Partiler burada da İl Seçim Kurulu'na itiraz edecek.

Seyhan 4 Nolu Seçim Kurulu'nda 415 sandıkta karşılaştırma yapıldı. Yapılan sayımlarında AK Parti hem Seyhan Belediyle Başkanlığı hem de Büyükşehir'de hatalı kayıtlar tespit etti. MHP'den 15 oy eksildi. AK Parti'ye 34 oy eklendi. CHP ise 100 oy eklendi. DTP'in bir oyu düştü. Oy pusulaları incelenmedi. Büyükşehir için 9 torbada oyların cetvelleri olmaması nedeniyle partiler itiraz etti. Karara şerh düşüldü. 330 oyun bulunduğu torbalarda 3 bin oyun cetvelinin olmaması tutanaklara geçildi. AK Parti, 415 sandık için dilekçe verdi. CHP ise geçersiz oylarda ve geçerli oylarda yanlış hesaplamalar yapılması nedeniyle itirazda bulundu.

Çukurova 5 Nolu Seçim Kurulu'nda 351 sandıkta MHP, AK Parti ve CHP'nin yaptığı itirazlar değerlendirildi. CHP genel itiraz yaparken AK Parti ve MHP sandık bazında yaptı. 300 sandıklarda döküm cetvelleri çıkarıldı. Cetvellerle tunanaklar ve bilgisayar girdileri karşılaştırıldı. AK Parti'ye artı 132 oy çıktı. Burada CHP'ye de artı 206 oy çıktı. MHP'nin ise 14 oyu silindi. AK Parti'nin oyları SP ve BTP kaydırıldığı ortaya çıktı.

Çukurova 6 Nolu Seçim Kurulu'nda AK Parti'nin 300'e yakın itirazı vardı. Seçim kurulu sadece sandık bazında itiraz edilen yerlerdeki 15 sandığı açtı. Diğer sandıklarla ilgili itirazları reddetti. 15 Sandıktan değişim olmadı. İl Seçim Kurulu'na itiraz edildi. AK Parti İl Seçim Kurulu'nun alacağı kararı bekliyor.

Yüreğir 1 Nolu Seçim Kurulu'nda 437 sandıktaki birleştirme tutanakları incelendi. Sadece 7 sandık sayıldı. Yapılan incelemelerde 237 oy AK parti'ye yazıldı.

Yüreğir 2 Nolu Seçim Kurulu'nda 437 sandıkta incelemeler yapıldı. Herhangi bir hataya rastlanılmadı. Bütün partilerde eksilme ya da azalma olmadı.

Sarıçam 1 Nolu Seçim Kurulu 244 sandıkta karşılaştırma yapılmadı. Maddi hatalar düzeltildi. Büyükşehir seçimlerinde 1223 nolu sandıkta AK Parti'nin aldığı 96 oy SP'ye yazıldığı tespit edildi. İl Seçim Kurulu oyları AK Pati'ye aktardı. İlçe belediye Başkanlığı'nda ise 1010 nolu sandıkta 58 oyu yine SP'ye yazıldığı ortaya çıktı. Sandık başında itiraz yapılmadığı gerekçesiyle sandıkların tekrar açılması talebi reddedildi. Büyükşehir'de MHP'nin itirazı olmadı. MHP'nin ilçe belediye başkanlığı için itirazı oldu. Parti müşahitlerinin yasal süre içinde itiraz etmemeleri nedeniyle sandıklar açılmadı. CHP'nin itirazı 14.05'te yaptığı için itirazı reddedildi. Pazartesi günü partiler İl Seçim Kurulu'na itiraz edilecek.

Karaisalı 1 Nolu Seçim Kurulu'nda toplam 80 sandıkta AK Parti Büyükşehir ve belediye başkanlığı seçimleri sandık tutanak sonuçlarını şerh koydu. Karaisalı ilçe seçim kurulu itirazı reddetti. Birleştirme tutanaklarıyla ilgili kaygılar nedeniyle dilekçe verildi. CHP, İl Seçim Kurulu'na Karaisalı'yla ilgili itirazda bulundu. Zamanında itiraz yapılmadığı gerekçesiyle Karaisalı'da sayımlar ve birleştirme tutanakları incelenemedi. Partiler İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.