BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,87
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Adam yüzde 55 almış neden 55 alamadım diye konuşuyor

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, seçim sonuçlarını hezimet olarak gördü ve kurultay talebini tekrarladı.

Abone ol

CHP'li Muharrem İnce, Başbakan Erdoğan'ın neden yüzde 55 oy alamadığını sorguladığını buna karşın CHP'nin yenilgiyi tartışmak yerine üzerini örttüğünü açıkladı.

Eleştirilerini sürdüren İnce, "Bu zihniyetteki birinin 250 sene iktidar olması mümkün değil" sözleriyle parti yönetimini hedef aldı.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Bence ortada bir yenilgi, hezimet var. Böyle bir ortamda amacım partimi tartışmak, yıpratmak değildir. Amacım çözüm üretmektir. Sayın Genel Başkan partiyi kurultaya çağırmalıdır" dedi.

"Grup başkan vekilliğinden istifa edecek misiniz" sorusuna İnce, "Çok kısa süre içinde görürsünüz zaten. Benim hezimet, yenilgi dememe kimsenin itirazı yok, itiraz grup başkanvekilliğime mi?" diye cevap verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları CHP'yi fena sarstı. Seçim sonuçlarını değerlendiren İnce'nin eleştirilerine CHP sözcüsü Haluk Koç, ''Genel Başkanı eleştirecekseniz bunu grup başkan vekili sıfatıyla yapamazsınız'' sözleriyle tepki göstermişti.

CHP’de kurultay isteyen milletvekilleri arasına, grup başkanvekili Muharrem İnce de katıldı. Parti yönetiminin hedefindeki İnce, Meclis'te kameralar karşısına geçti ve seçim sonuçları için 'hezimet' olarak değerlendirdi.

YETKİLİ ORGANLAR GENEL BAŞKANIN KİMLERLE ALDIĞI BELLİ OLMAYAN KARARLARINI ONAY MAKAMI HALİNE GELMİŞTİR
Muharrem İnce, eleştirilerini partinin yetkili organlarında yaptığını ancak faydasını görmediğini belirterek, parti kurullarının işlevini yitirdiğini savundu. 'CHP'nin üst organlarında bu konuşmaları yapmanın hiçbir anlamı yoktur' diyen İnce "Bu organlar Sayın Genel Başkanın kimlerle aldığı belli olmayan kararlarını onay makamı haline gelmiştir. Bu organlarda itiraz söz konusu değildir" diye konuştu.

HİÇBİRİNİN BU ADAYDAN HABERİ YOK
Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylık sürecini değerlendiren İnce şunları kaydetti; "Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 130 milletvekilinin hiçbiri, 81 il başkanında hiçbiri, 60 PM üyesinden hiçbiri Sayın adayı önermemiştir. Hiçbirininde bu adaydan haberi yoktur. Bu eleştirilerin Sayın Cumhurbaşkanı adayının kişiliğiyle, birikimiyle hiçbir alakası yoktur. Türkiye kuşatılırken CHP, ortak aklı kullanmadığı için yanlış kararlar vermektedir. Benim böyle bir ortamda itirazlarım şunlardır; "-Cumhurbaşkanı adayının tek başına belirlenmesi. Bir üç grup başkanvekiliyiz, televizyondan öğrendim. Sayın adayın partimizin önemli bir kesimiyle kan uyuşmazlığı olabileceğini düşünememektir, bunu öngörememektir. Sandığa gidiş heyecanı bir coşku yaratmak yerine 'tıpış tıpış gideceksiniz' diyerek halkla inatlaşmaktır. Seçmen sandığa tıpış tıpış değil, koşarak gitmelidir. Bunu yaratmakta genel başkanın işidir."

ORTADA HEZİMET VAR
İnce, çatı adayın matematik bilime ters olduğunu öne sürerek; "Birinci turda çatı aday göstermek matematik bilimiyle ters düşmektir Ben kapalı kapılar ardında şunu söylemiştim: Birden fazla adayın gösterilmesi katılımı arttıracaktır ve katılımın artmasıyla Erdoğan birinci turda seçilemez. Arkadaşlarımızı aday gösterelim katılımı arttıralım dedim. Bunu öngörememek siyaseten cahilliktir. Aday kiminle belirlendi ? Bunu öğrenmek, benim ve kamuoyunun hakkı. Sayın Genel Başkan risk aldığını söylemişti. Bu risk nedir? Bence ortada bir hezimet var. Böyle bir ortamda amacım partimi yıpratmak değil, çözüm üretmektir. Bu riskin bedeli kurultaydır. Genel başkan partiyi kurultaya çağırmalıdır" ifadelerini kullandı.

ADAM YÜZDE 52 ALMIŞ, SEN REZİL OLMUŞSUN
Parti içinden kendisine yönelik gelen eleştirilere de cevap veren Muharrem İnce, seçim sonuçlarıyla ilgili bir özeleştiri de yaptı. İnce, "Adam yüzde 52 almış, 'neden 55 almadım' diye tartışıyor, sen rezil olmuşsun, hezimete uğramışsın, 'bunu tartışırsak AK Parti'nin üstünü kapatırız' diyorsun. Böyle bir kafa olur mu? İktidar olamamanın sebebi bu. Bu soru bir takım yöneticilerinin kafasında varsa yazık, bu kafa iktidar olamaz. Yüzde 52'yi araştırıyor, 'neden 57 değilim, 58 değilim' diye tartışıyor. Sen '14 parti bir araya geldik' diyorsun. 38 almışsın, yenmiş seni. Her seçimde yenmiş seni, çıkmışsın yenmiş, çıkmışsın yenmiş, çıkmışsın yenmiş, yenmişte yenmiş, yenmişte yenmiş. Meydan okuyor, 'birinci çıkamazsam istifa ederim, sen edebilir misin?' diyor. Sen böyle bir ortamda yenilgiyi tartışmak yerine, 'gel bunu tartışalım' diyene 'AK Parti'nin içindeki tartışmayı gölgelersin' diyorsun. Yok ya derler adama. Bu ayıp, bu düşüncede olan birisinin iktidar olması mümkün değil, 250 sene de iktidar olması mümkün değil" şeklinde konuştu.

GENEL BAŞKANLIĞA ADAY MI?
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İnce, kurultay toplanması halinde genel başkana rakip olup olmayacağı sorusuna, "Genel Başkanlığa aday olacak kişi bunun kararını kendisi veremez. Partimizin tüzüğünde bu yok. Buna kurultayımızın delegelerin karar verir. Böyle bir zemin oluşursa buna o zaman bakarız. Yani aday olunmaz aday gösterilir kişiler. Her zaman taşın altına elimi sokarım. Ama böyle bir değerlendirme yanlış olur. Bunun takdiri değerli delegelerindir"  karşılığını verdi. 

ÇOK KISA SÜRE İÇİNDE GÖRÜRSÜNÜZ?
"Grup başkanvekilliğinden istifa etmeniz söz konusu mu?" sorusu üzerine İnce, kendisinin makam, mevki peşinde olmadığını söyledi. İnce, "Kimsenin beni uyarmasına gerek yok. Ben ne zaman neyin olacağını bilirim. Başbakan iken cumhurbaşkanlığına aday olan kişiye gerekli tepkiyi göstermeyip kala kala benim grup başkanvekilliğime mi kaldı? Bu bana avantaj mı sağlayacak? Ben nezaketi de etiği de bilirim. Çok kısa süre içinde görürsünüz zaten. Benim hezimet, yenilgi dememe kimsenin itirazı yok, itiraz grup başkanvekilliğime mi ? Ona ise o çok kolay hallederiz onu. Kısa süre içinde zamanı gelecek zaten. Bunca yıllık dostluğumuz var, 'bırak grup başkanvekilliğini'. Bırakacağım merak etme. Ama uyarı ile olmasın" diye konuştu.

KANATÇI MANATÇI DEĞİLİM
İnce, bir başka soruyu yanıtlarken de bir süre önce kurultay çağrısı yapan milletvekilleri de dahil olmak üzere görüşlerine tam uysa da uymasa da partisinin tüm milletvekillerine sahip çıktığını, hiç kimsenin ya da bir kanadın sözcüsü, temsilcisi olmadığını vurguladı. İnce, "Ban kanatçı falan değilim, tavuk ürünleri satmıyoruz. Ben CHP'liyim" dedi. 

Bir başka soruyu yanıtlarken de CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın kendisini milletvekili yapan eski genel başkanı olduğunu hatırlatarak, her yerde ve her zaman kendisini saygı göstereceğini, bir süre önce Yalova'ya geldiğinde de bu kapsamda kendisini karşıladığını anlattı. 

İnce, genel merkezde kurultay toplanması için gerekli delege imzasının bulunamayacağı görüşünün hakim olduğunun ifade edilmesi üzerine de "Bu bile bir korkunun işaretidir o zaman. 'Toplayamazlar nasılsa'ya sığınıyorsanız kendinize güvenmiyorsunuz, tüzüğe güveniyorsunuz demektir. Kendine güvenmek lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

TRAFİKTE BİLE ÖNCE SOLA BAKACAKSIN
İnce, CHP'deki kurultay tartışmalarının AK Parti içindeki gelişmelerin gündeme gelmesini perdeleyeceği eleştirileri olduğunun hatırlatılması üzerine ise "Adam yüzde 52 almış, 'neden 55 almadım?' diye tartışıyor. Sen rezil olmuşsun, hezimete uğramışsın 'bunu tartışırsak, AKP'nin üstünü kapatırız' diyorsun. Böyle bir kafa olabilir mi? İşte sebep bu. İktidar olamamanın sebebi bu. Bu kafa iktidar olamaz. Her seçimde yenmiş seni, yenmiş de yenmiş, meydan okuyor. Sen yenilgiyi tartışmak yerine 'gel bunu tartışalım' diyene, 'AKP'nin içindeki tartışmayı gölgelersin'. Yok ya derler adama" ifadelerini kullandı.  

Bir gazetecinin "Siyasette solda bir boşluk var görüşüne katılıyor musunuz?" sorusuna ise "Trafikte bile önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakacaksın. Önce sola bakacak CHP. Ama son dönemlerde parti kendi evlatlarına güvenmiyor, önce sağa bakıyor, arttığı zaman da sola bakıyor. İşte benim felsefem, anlayışım burada ayrışıyor. Önce sola sonra sağa bakacaksın, sonra tekrar sola bakacaksın" cevabını verdi.