BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,99
ALTIN 2.428,64
HABER /  GÜNCEL

Adalet Bakanlığı cezaevlerini nasıl boşaltacak?

Genel af değil, denetimli serbestlik geliyor. Adalet Bakanlığı'nın, cezaevlerini boşaltmak için hazırladığı plan ortaya çıktı.

Abone ol

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay'ın açıklamalarının ardından genel af tartışması alevlenmişti. Ancak Adalet Bakanlığı'nın genel af değil, denetimli serbestlik uygulamasını genişletmek için hazırlık yaptığı ortaya çıktı. 
Adalet Bakanlığı'nın cezaevlerini boşaltmak için üzerinde çalıştığı formüle göre, terör, cinsel taciz ve tecavüz dışında 4 yıldan daha az ceza gerektiren suçlardan hüküm giyenlerin denetimli serbestlikle salıverilmesi ve 3 yıldan daha az hapis alanlarda hükmün ertelenmesi uygulanması planlanıyor. Tamamlanan çalışmanın Kanun Hükmünde Kararnamelere girip girmeyeceği netleşmedi.

MİT, İÇ VE DIŞ İSTİHBARAT OLARAK İKİ AYRI KURUM OLACAK

Hürriyet'in haberine göre, MİT’in yeniden yapılanması konusu da ayrıca çalışılıyor. MİT’in iç ve dış istihbarat olarak iki ayrı kurum olarak yapılandırılmasıyla ilgili çalışmanın KHK konusu yapılmasına ilişkin karar henüz verilmedi. 

15 TEMMUZ YARALILARININ HEPSİ GAZİ SAYILACAK

Daha önceki Kanun Hükmünde Kararname’yle 15 Temmuz darbe girişiminde yüzde 40 oranında yaralananlar terör mağduru sayılarak, gaziler gibi bir dizi haktan yararlandırılmıştı. Yeni düzenlemeyle, oransal ayırım yapılmadan tüm yaralananlar ‘terör mağduru’ statüsünde sayılacak ve devletin verdiği tüm olanaklardan yararlanacak. 

YENİ BİR TASFİYE LİSTESİ GELİYOR

KHK’da yeni bir ‘işten çıkarma’ listesi daha yayınlanacak. Bu listede, daha önce olduğu gibi asker ve polislerin yanı sıra tüm kamu kurumu ve bakanlıklardaki üst düzey sivil personelin de yer alacağı belirtiliyor. 

Bakanlar Kurulu’nda, kamuda 'FETÖ' ile ilişkisi olan personel sayısının 30 bini bulacağı değerlendirmesi yapıldı. Kaçak durumda bulunanların sınır kapılarından çıkış yapmadığı, büyük bölümünün Türkiye’de kaçak durumda olduğu değerlendirmesinin de yapıldığı öğrenildi.

FETÖ ŞİRKETLERİNE ÖN İNCELEMEYİ MASAK YAPACAK

KHK’da yer alacak konulardan biri de şirketlerin 'FETÖ' ile ilişkisini araştırılırken, ön incelemenin MASAK tarafından yapılması olacak. Terör örgütlerinin finansmanını inceleme yetkisi olan MASAK’ın yapacağı ön incelemenin savcıların işini kolaylaştıracağı ve şirketler arasında ayırımın daha kolay olacağı belirtildi.