BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,62
HABER /  GÜNCEL

Adalet Bakanına HSYK seçimleri soruldu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK seçimlerine ilişkin, "HSYK seçimleri, hukuk devletimiz bakımından da demokrasimiz bakımından da önemli. Ço...

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK seçimlerine ilişkin, "HSYK seçimleri, hukuk devletimiz bakımından da demokrasimiz bakımından da önemli. Çok az bir grubun yaptığı yanlışlar nedeni ile hakim ve savcılarımızı lekelemek, töhmet altında bırakmak fevkalade yanlıştır" dedi.
Çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Adliyesi’ni ziyaret etti. Bozdağ, Diyarbakır Adliyesi’nde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. HSYK’nın yargı bağımsızlığının, tarafsızlığının sigortası olduğunu belirten Bakan Bozdağ, HSYK’nın sağlıklı bir demokrasinin de en önemli enstrümanlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Bakan Bozdağ, “Çünkü yargının bağımsız ve tarafsız işlemesi ancak HSYK’nın görevini bağımsız ve tarafsız bir şekilde yapması ile sağlanacaktır. Hukuk devleti olduğu zaman demokrasi de aynı oranda güçlü olur. O yüzden HSYK seçimleri son derece hukuk devletimiz bakımından da demokrasimiz bakımından da önemli. Ben daha önce ifade ettim, buradan bir kez daha ifade etmek isterim. Yargının üzerindeki gölgeleri kaldırmaya yasaların gücü tek bayına yetmez. Anayasayı değiştirirsiniz yasayı değiştirirsiniz bu bunu tek başına kaldırmaya yetmez. Bunu ancak yargı görevi yapanların anayasa ve yasalara uygun verdikleri kararlarla tesis etmesi sağlar. Bu noktada bütün gölgeleri ancak yargı görevi yapanlar kaldırabilirler” dedi.

“AZ BİR KESİMİN YAPTIĞI YANLIŞLIKLARI HAKİM VE SAVCILARIMIZIN TÜMÜNE BAĞLAMAK YANLIŞTIR”
HSYK seçimlerinin, yargının üzerinde bu kadar tartışmanın olduğu bir dönemde, yargı özelinde, yargıyı yıpratan bir sonuç da ortaya koyduğunu kaydeden Bakan Bozdağ, “Umarız hayırlı sonuçlar ortaya çıkar. Ülkemiz bu tartışmalardan kurtulur ve yargı da bu tartışmalardan kendini vereceği kararlarda kurtarmış olur. Hukuk devleti son derece önemli, hepimiz yargının hukuk devletinin ilkeleri çerçevesinde vazifesini yapmasını arzu ediyoruz. Herkesin arzusu da budur. Bundan sonraki süreçte hukuk devletinin gerekliklerine uygun yargı faaliyetleri elbette ülkemizde olacaktır. Biz yasama olarak, yasama gücünü elinde bulunduran grup olmamız nedeni ile yasal açıdan, hakim ve savcılarımızın evrensel hukukun gerekliklerine uygun, vazifelerini yapabilmelerine imkan veren yasal düzenlemeler neyse biz onları bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Hakim ve savcılarımız büyük bir özveri ile görev yapıyorlar, büyük bir fedakarlıkla görev yapıyorlar. Şu anda 14 binden fazla adli ve idari yargıda görev yapan hakim ve savcımız var. Bunların içerisinde çok az bir grubun yaptığı yanlışlar nedeni ile hakim ve savcılarımızı lekelemek, töhmet altında bırakmak fevkalade yanlıştır. Çünkü gecesini gündüzüne katarak hakkın hukukun adaletin tecellisi için görev yapan fedakar hakim ve savcılarımıza bu büyük bir haksızlık olur. O yüzden çok az bir kesimin yaptığı yanlışlıkları hakim ve savcılarımızın tümüne bağlamak fevkalade yanlış olur” diye konuştu.

O SÖZÜ DÜZELTTİ
Programda, adliyede çalışan bir kişinin, “Kamu çalışanları ile adliye çalışanlarına bir iyileştirme düşünüyor musunuz, kamu çalışanları ekmeğe muhtaç oldu?" sorusuna Bakan Bozdağ, “Kamu çalışanları ekmeğe muhtaç oldu ifadesi yanlıştır. Bizim hükümetlerimiz döneminde kamu çalışanlarına verdiğimiz zamlar her zaman enflasyonun üzerinde olmuştur, alım gücü bakımından da dünle mukayese edildiği zaman bugün alım gücü bakımından da çok çok iyi bir noktadadır. Yeter mi bunlar, yetmez daha fazla olması lazım. Ama bu dönem kötü oldu derse birisi ben ona derim ki kusura bakma sen bu işe objektif bakmıyorsun derim. Çünkü biz önemli ölçüde iyileştirmeler yaptık” diye cevap verdi.
Hakim ve savcıların büyük bir özveri ile çalıştıklarına vurgu yapan Bakan Bozdağ, “Onların haklarında bir iyileştirme yapıyoruz. Devletin yasal düzenleme yapmak veya idari tasarruf yapmak suretiyle vatandaşlarına sağladığı imkanlar, her daim vatandaşın hakkıdır. Bazı siyasi partiler veya HSYK seçimleri nedeni ile bazı çevreler, hakim ve savcılarımızın ana sütü gibi hak ve helal olan bu düzenlemeyi çarpıtmaktadırlar. Bu yaklaşım gayri ahlaki bir yaklaşımdır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz Bakan Bozdağ’a üzerinde Diyarbakır’ın tarihi yerlerinin olduğu tablo hediye etti.
Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
(İHA)