BIST 9.080
DOLAR 32,40
EURO 35,15
ALTIN 2.325,29
HABER /  GÜNCEL

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den önemli açıklamalar

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Kaşıkçı soruşturması ile ilgili “Aramalar için Suudi devletinin onayı beklendi. Süreç dikkatli bir şekilde yürütülüyor. En kısa sürede neticelenmesini bekliyoruz” dedi. Bakan Gül açıklamasında "29 Aralık'ta 1600 hakim savcı alımı için sınav yapacağız" duyurusunda da bulundu.

Abone ol

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Gül, savcılığın inceleme talebine Suudi makamların geç yanıt verdiğini söyledi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu. Gündeme ilişkin konularda açıklama yapan Gül, "29 Aralık'ta 1600 hakim savcı alımı için sınav yapacağız" dedi.

KAŞIKÇI SORUŞTURMASI
AA'ya konuşan Gül, Türkiye'nin süreci "dikkatli ve başarılı" bir şekilde yürüttüğünü söyledi. Gül şunları kaydetti:
"Uluslararası hukuka uygun bir şekilde hareket etmeli yargı makamları. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından yapılıyor. Soruşturmanın gizli olduğunu da hatırda tutmak gerekir. Siyaset cephesinde sürecin başından beri açık ve şefaf bir şekilde süreç izlendi. Önemli olan olayın aydınlatılması. Viyana Sözleşmesi'nden kaynaklı bazı hususlar var. 

Bir konsolosluk binası herhangi bir yer değildir. Viyana Sözleşmesi'nde nasıl davranılacağı çizilmiştir. Bir idari makam buraya hemen gireceğim diye bir karar veremiyor. Sözleşmede yangın, afet gibi ifadeler var. Adli soruşturma derhal başlatıldı. Konsolosluk binasındaki arama için Suudi devletinin kabulü beklendi.

Dışişleri Bakanlığı yazışmalar yaptı. Gelecek cevaplar sonrası inceleme gerçekleştirilebildi. Olayı soruşturan adli mercilerimizdir. Elde edilen bulgulara göre adımları atacak olan da adli mercilerimizdir. Soruşturma titizlikle ve derinleştirilerek yapılıyor.

SUUDİ MAKAMLARI BİRAZ GEÇ OLDU
Suudi Arabistan ile idari anlamda emniyuet, polis diğer kurumlarla görüşmeler devam ediyor. Ne düzeyde bu konuda bir işbirliğine, idari makamlar diğer kurumlar olduğu için bilmiyoruz.  Ama savcılıktan bize gelen talebi iletildiğinde bu konuda Suud makamları biraz geç oldu. Kimlerle gireceksiniz, ne yapacaksınız gibi. Savcılık sonra tekrar yazı yazdı."

BRUNSON MAHKUM OLDU
Brunson'ın edli kontrol kararı ve yurt dışı yasağının kaldırıldığına dikkat çeken Gül, "Bu kişi beraat etmedi, mahkeme mahkumiyet kararı verdi" dedi.

BİZİM İÇİN DEĞERLİ BİR KONU DEĞİL
ABD'nin kendisi ve İçişleri Bakanı Soylu hakkında aldığı yaptırım kararının kaldırılabileceğine yönelik haberler için Gül, "Bizim için ay yıldızlı bayrağın dalgalandığı yerin ötesi teferruattır. Bizim için çok anlamlı, değerli bir konu değil." diye konuştu.

AF TEKLİFİ
MHP'nin af teklifine yönelik ise Gül, "Temel hassasiyetimiz toplumun hassasiyetiyle aynı istikamettedir. Bu konuda kararı verecek olan siyasettir" dedi.

CHP'NİN İŞ BANKASI HİSSELERİ
CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri için ise Gül, "Bu anlamda bir çalışma Meclis gündemine muhtemelen gelecektir." ifadelerini kullandı.

FETÖ'DEN 32 BİN TUTUKLU CEZAEVLERİNDE
Gül FETÖ terör örgütünden 32 bin, PKK'dan da 10 bin tutuklu hükümlünün cezaevlerinde bulunduğunu söyledi.

EN İYİ SONUCU ALACAĞIMIZA İNANIYORUM
Adalet Bakanı Gül, yerel seçimlere ilişkin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu, Güneydoğu için çok büyük bir mana ifade etmektedir, AK Parti büyük bir anlam ifade etmektedir. O bölgede de tüm Türkiye'de de, AK Parti bir Türkiye partisidir, en iyi sonucu alacağımıza inanıyorum. " dedi.