BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.426,50
HABER /  GÜNCEL

Açık ameliyat tarih oluyor

Laparoskopik ameliyatlar birçok alanda kullanılabiliyor

Abone ol

 Halk arasında ''kansız ameliyat'' olarak bilinen laparoskopik ameliyatlar, hastaların çabuk iyileşmesi, daha az ağrı çekmesi, hastanede yatış süresinin kısalması, büyük ameliyat izlerinin oluşmaması gibi avantajlar sağlıyor.Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Doğan, kadın doğum ameliyatlarının tamamına yakınının laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştirilebildiğini söyledi.

Yöntemde genel anestezi altında uyutulan hastanın göbek çukurundan 1 cm’lik kesi yapılarak özel optik cihaz ve kamera sistemiyle karın içi ve pelvis normalden birkaç misli büyütülerek görüntüleniyor.

Çok sayıda ameliyatın laparoskopik yöntemle yapılabildiğini, bazı durumlarda açık ameliyat gerektiğini ama açık yaptıkları birçok ameliyatı artık kapalı yöntemle gerçekleştirmeyi tercih ettiklerini kaydeden Doğan, şunları söyledi: ''Açık ameliyat sezaryen ameliyatındaki gibi yapılırken laparoskopik yöntemde göbekten 10 milimetre kadar bir delikten giriyoruz, yardımcı aletleri kullanmak için 5 milimetrelik yanlardan iki ya da üç delik açıyoruz. Teknolojinin gelişmesi çok etkili oldu bu konuda. Mesela yüksek çözünürlüklü üç boyutlu kameralar sayesinde karın içini çok daha net görebiliyoruz, el gibi hareket eden aletler geliştirildi.''

"EĞİTİM VE DENEYİMDE AVRUPA'DAN İYİYİZ"
Laparoskopik yöntemin son 10 yılda çok ilerlediğini ifade eden Prof. Dr. Doğan, ''Bu alanda da Türkiye'deki üniversiteler dünyadakinden hiç geri değil teknolojik anlamda, yapılan işler anlamında. Bu konuda hekim bilgi ve deneyimimiz çok iyi. Eskiden maddi durumu iyi olan kişiler bu ameliyatlar için yurt dışına giderdi, artık buna gerek kalmadı. Mesela AB, 3 yıl önce bizim verdiğimiz asistan eğitimini akredite etti. Hiçbir konuda geri değiliz, onlarla aynıyız. Hatta hekim eğitim ve deneyimi anlamında daha iyiyiz bile diyebiliriz'' dedi.