BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,63
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AB'ye bir rest de Egemen Bağış'tan

AB Bakanı Egemen Bağış, Kıbrıs politikasından taviz vermeyeceklerini söyledi ve AB'ye şu sözlerle seslendi...

Abone ol

İNTERNETHABER - Sabah saatlerinde Kıbrıs sorunu çözümüyle ilgili AB'ye "Sorun çözülmden Rumlar AB dönem başkanı olursa AB ile ilişkiler donar" sözleriyle rest çeken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nda sonra bir rest de AB Bakan'ı Egemen Bağış'tan geldi.

"AB İÇİN KIBRIS'TAN VAZGEÇMEYİZ"

Türkiye'nin AB sürecini değerlendiren AB Bakanı Egemen Bağış, Kıbrıs ile ilgili şu açıklamaları yaptı:                                                             

İlk rest Davutoğlu'ndan
Sakinliğiyle tanınan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan AB'ye açık rest
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

"Türkiye AB üyeliği için Kıbrıs'tan vazgeçmez. Kıbrıs'ta uygulanan ambargolar devam ettiği sürece, biz başımızı kuma gömmeyeceğiz. Hep dik durduk, durmayada devam edeceğiz. Türkiye AB üyeliğinden vazgeçmeyeceği gibi AB içinde Kıbrıstan vazgeçmez."

AB reformlarını kendi vatandaşları için yaptıklarını, AB için yapmadıklarını söyleyen Bağış, Türkiye'nin AB'ye nasıl baktığını şu sözlerle açıkladı:

"Türkiye AB konusunu çok önemsediğini AB Bakanlığı'nı kurarak göstermiştir. Aynı kararlılığı da AB'nin göstermesi gerekiyor. Bugün Türkiye, dünyanın en büyük 16'ncı ülkesidir. AB olmadan biz hızlı büyüyen bir ülke olduk."

"VİZE KONUSUNDA KARARI BEKLİYORUZ"

Vize konusunda hedefin ortak olduğunu söyleyen Bağış, şunları kaydetti:

"Vizesiz, rahat bir şekilde Avrupa ülkelerine gidilebilmesi için komisyona başvurduk. Ön görüşmede kabul edildi. Artık duruma bakacağız. Türkiye'ye farklı muamele yapılmasını kabullenemeyiz. Bunu defalarca söyledik."

"YARGI REFORMU MUTLAKA OLMALI"

Yargı ile düşüncelerinde yargı reformunun mutlaka olması gerektiğinin altını çizen Bağış, yargı reformunun mutlaka yapılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Biz yargı reformunun olması gerektiğini hep söyledik. Gecikmiş bir mantığın gereği olarak görüyorum bunu. Tutukluluk süresinin uzatılmasından bende rahatsızım tabiki. Sorunların çözüm yeri TBMM'dir. Komisyonlar kurulur gerekli yargı reformları yapılır. Türkiye'nin anayasa konusunda sıkıntısı var ve bugünkü anayasa ile AB üyesi olunamayacağını defalarca vurguladım.Yargıya saygı duymamız gerekiyor. İktidar partisine kapatma davası açan bir yargı aynı zamanda tutuklu vekiller içinde bazı kararlar aldılar. Bu konu ayrı ayrı değerlendirilmeli ve benim bu konuda yorum yapmam doğru olmaz. "

"MUHALEFET AB SÜRECİNİ İSTİSMAR ETMEDİ"

Muhalefet partilerinin AB sürecini seçim malzemesi yapmadığını söyleyen Egemen Bağış, bu yaklaşımlarını sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

"KÜRT MESELESİNDE BİREYSEL ÖZGÜRLÜKLER ÖNE ÇIKMALI"

Egemen Bağış, Kürt meselesi konusunda ise şu açıklamaları yaptı:

"Kürt meselesi konusunda, insanların dini inançlarına, siyasi tercihlerine, etnik kökenlerine bakmaksızın, konu bireysel özgürlükler çerçevesinde ele alınmalıdır. bugün alevilerinde, işçilerininde, kadınlarınınnda birçok sorunu var. çözüme kavuşmak için bireysel özgürlükler çerçevesinde ele alınması gerekiyor. Türkiye bütün vatandaşlarıyla bütün unsurlarıyla dünyanın en güçlü ülkelerinden biridir. Bu yolda uzlaşıp ilerlemek en iyisidir. Askerle sivil arasında çatışma varmış gibi göstermek doğru değil."

"İKTİDAR OLARAK ÇOK ŞEY BAŞARDIK"

AK Parti hükümeti olarak birçok şey yaptıklarının altını çizen Bakan Bağış, 12 Haziran'ın yüklediğini sorumlulukların farkında olduklarını şu sözlerle dile getirdi:

"Çok şey yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Biz borçlar kanunu gibi birçok kanun yaptık ve bunu muhalefetle birlikte yaptık. Halk bize bir talimat verdi 12 Haziran'da. Biz bunun denetçiliğini yapacağız. Halkımız kişisel kanunun güvence altına alınması gerektiğini söyledi ve bizde bunu yapacağız. AB ile ilgili heyecanımızda bir azalma olmadı. AB süreciyle ilgili halkımızda bir tedirginlik var ve biz bunu inkar etmiyoruz. Türkiye'de AB'yi samimi bulan kısım yüzde 8.  Geri kalan kısmı AB'nin irdelemesi gerekiyor. Yeni dönemde AB ile ilgili düşüncelerimizi halka anlatacağız. AB ülkelerine ziyaretlerim olacak."