BIST 9.136
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,86
HABER /  DÜNYA

ABD'yi sarsan saldırıda flaş gelişme

ABD'nin South Carolina eyaletinde altısı kadın, dokuz kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan kilise saldırısının faili polis tarafından yakalandı.

Abone ol

Charleston kentindeki katliamda, ismi Dylann Roof olarak açıklanan 21 yaşındaki silahlı saldırganın gözaltında olduğu bildirildi.

Polis, ABD'de şok etkisi yaratan saldırıda Afrika kökenli ABD'lilerin gittiği kilisede dokuz kişinin öldüğü bildirildi. Ölenler arasında kilisenin papazı Clementa Pinkney'in de olduğu belirtildi. Pinckney aynı zamanda eyalet senatosu üyesiydi.


Polis saldırganın güvenlik kameraları tarafından kaydedilen görüntülerini yayınladı.

Polis Şefi Gregory Mullen, kilisede sekiz kişinin cansız bedeninin bulunduğunu, bir kişinin de hastanede yaşamını yitirdiğini belirtti. Baskında yaralanan bir kişinin ise tedavisinin sürdüğünü söyleyen Mullen, soruşturmaya FBI'ın da dahil olacağını belirtti.

"Bunun bir nefret suçu olduğuna inanıyorum" diyen Mullen, saldırganın kurbanlarıyla bir saat oturduktan sonra silahını çıkararak içeridekileri vurduğunu söyledi.

ABD basınında çıkan haberlere göre, saldırı sırasında kilisede olan beş yaşındaki bir çocuk ise hayatta kalmak için ölü taklidi yaptı.

SALDIRGAN BEYAZ

Charleston polisi, olayın ardından kaçan saldırganı "20'li yaşlarının başında, beyaz, erkek" olarak tanımlamış, ilerleyen saatlerde kimliğini basına açıklamıştı.

21 yaşındaki beyaz Amerikalı Dylaan roof'un 'nefret suçu' işlediği belirtiliyor.

Charleston Belediye Başkanı Joseph P. Riley, "Kilisedeki bu olayın tarif edilemez derecede üzücü bir trajedi olduğunu söyleyeceğim" dedi.



Silahlı baskının ardından kilisenin olduğu caddede toplanan mahalle sakinleri böyle dua etti.

Saldırıya hedef olan tarihi Emanuel Afrika Metodist Episkopal Kilisesi, ABD'nin en eski kiliselerinden biri olarak biliniyor.



Saldırı sonrası bir gazeteci böyle gözaltına alındı.


1968 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden ABD'li insan hakları savunucusu Martin Luther King Jr, saldırıya uğrayan kilisede 53 yıl önce bir toplantıya katılmıştı. Fotoğraf, eşi Coretta Scott King tarafından şiddet içermeyen sosyal değişim mottosuyla kurulan Martin Luther King Jr Center'ın Twitter hesabından paylaşıldı.