BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.436,60
HABER /  GÜNCEL

ABD'ye Gülen'in iadesi için flaş mesaj!

Numan Kurtulmuş, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın, Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin değerlendirmesini yorumladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Devlet, ele geçirilmesi gereken bir mekanizma değil, millete hizmet edilmesi gereken bir sorumluluktur. Devletin ele geçirilmesi gereken bir mekanizma olmaktan çıkarılması lazım" dedi.

Kurtulmuş, A Haber'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in "Gayet açık ki bakan tayinlerinde uzunca bir dönemden beri kayıt dışı siyasi aktörlerin çok büyük rolü var" değerlendirmesi hatırlatılıp, bu konudaki görüşleri sorulan Kurtulmuş, Çiçek'in bunu hangi saikle, kimler ve hangi durumlar için söylediğini bilmediğini dile getirdi.

Çiçek'in açıklamaları dışında, bu konuda temel prensipler üzerinden değerlendirmede bulunmak istediğini ifade eden Kurtulmuş, "Devlet, ele geçirilmesi gereken bir mekanizma değil, devlet millete hizmet edilmesi gereken bir sorumluluktur. Bu da nasıl olur? Meşruiyetini halktan alır. Halk iktidara getirir, 'Benim adıma bu işleri yürüt' der. İktidarı sizden alır bir başkasına verir. Dolayısıyla devletin ele geçirilmesi gereken bir mekanizma olmaktan çıkarılması lazım" diye konuştu.

Kurtulmuş, Türkiye'de birçok reformlar yapılmasına karşın hala imtiyazların merkezde olduğuna dikkati çekerek, "Hem ekonomik kararlar, hem siyasi kararlar, milletin, ülkenin, devletin geleceğini etkileyecek kararlar, çok büyük oranda halen devletin merkezinde alındığı için Ankara'yı, merkezi ele geçiren devleti ele geçirmiş, bu imtiyazlardan istifade etmiş oluyor. Geçmişten beri bu böyledir. Sağcısı, solcusu birçok grup devleti ele geçirmek için örgütlenir. Örgütlenmezse bile bir süre sonra devleti ele geçirmeye kalkar. Paralel yapı dediğimiz kaç bin kişidir. Yüz binden bahsetmiyorum, milyondan da bahsetmiyorum. Birkaç bin kişiyi devletin içinde kilit yerlere koyduğunuz zaman mekanizmayı ele geçirip bütün imtiyazlara sahip olacağınız için bu mücadeleyi veriyorsunuz" ifadelerini kullandı.

FETHULLAH GÜLEN'İN İADESİ

Numan Kurtulmuş, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın, Fethullah Gülen'in iadesine ilişkin değerlendirmesine ilişkin soru üzerine, büyükelçinin demokratik bir ülkede normal şartlarda olması gereken süreci anlattığını, kendilerinin de sürecin hukuka uygun ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini talep ettiklerini belirtti.

Türkiye ile ABD arasında suçluların iadesi anlaşmasının bulunduğunu anımsatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kişi, birçok davada hakkında tutuklama teskeresi çıkarılmış biri. Bu çerçevede yasal süreç yürüyor. Türkiye de şeffaf bir süreç yürütülerek bu konuda taleplerinin karşılanmasını istiyor. Biz de meselenin şeffaf olarak, hukuk önünde yürütülmesini istiyoruz. Türkiye'nin yapacağı süreci takip etmektir. Nihayetinde bizim yapabileceğimiz bir yere kadar. Kaldı ki yargının vereceği kararlara da hükümet olarak en ufak bir dahlimiz olmaz, olamaz. Ancak hükümet olarak olarak yapabileceğimiz, mahkeme kararları çıkarıldıktan sonra Kırmızı Bültenle ilgili yazışmaların, Dışişleri ve İnterpol üzerinden yürüyecek süreçlerin takip edilmesi."

Kurtulmuş, Fethullah Gülen ile ilgili Kırmızı Bülten'in henüz çıkmadığını söyledi.