BIST 9.098
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.325,85
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Öcalan'ın son talebi!

Abdullah Öcalan’la görüşen Pervin Buldan, Öcalan'ın o önerisini açıkladı.

Abone ol

İmralı'da terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan ile görüşen BDP milletvekili Pervin Buldan Öcalan'ın akil insanlarla görüşmek istediğini kaydetti.

Öcalan ile yaptıkları görüşmede süreçten beklentilerin masaya yatırıldığını belirten Buldan, "Hem bizim hem de Öcalan'ın süreçten beklenti ve kaygıları var. Özellikle yeni korucu kadroları açılmasına ve karakol inşaatlarına ilişkin daha önce Kandil'de yaptığımız görüşmede de gündeme gelen kaygıları Öcalan da dile getirdi. Bunların süreci olumsuz etkilediği konuşuldu. İkinci aşamaya geçiş ile birlikte karakol inşaatlarının ve korucu alımlarının durdurulması gerekiyor. Sayın Öcalan bu durumun sıkıntı verici bir durum olduğunu ifade etti ve AKP'nin adım atmasını istedi" dedi.

‘BDP VE AKP ARASINDA MEKANİZMA OLUŞMALI DEDİ’

Öcalan'da çok büyük bir kararlılık ve irade gözlemlediklerini aktaran Buldan, şunları söyledi: "Meclis tatile girmemeli. Sayın Öcalan, Meclis tatile girse bile AKP ve BDP arasında siyasi bir mekanizma kurulması gerektiğini söyledi. Meclis kapansa bile iletişim halinde olunması, yasalar ve anayasa konusunda görüşmeler yapılması gerektiğini ifade etti. 3 aylık sürede bu meselelerin konuşulması gerekir. Hükümete yazdığı bir mektup var. Bazı komisyonların kurulması gerektiğinin altını çizdi. Bu komisyonların Meclis'in açılması ile yasalaşabileceğini söyledi. Bu komisyonlar arasında hukuk komisyonu var, özellikle Gezi Parkı ile birlikte gündeme gelen ekoloji komisyonu var. Sosyo-ekonomik bir komisyon, HES, barajlar, madenler, işsizlik gibi meselelerin ele alınacağı. Hakikatleri inceleme ve araştırma komisyonunun kurulması ile faili meçhuller, köy boşaltmalar, kayıplar, toplu mezarlar gibi önemli bir misyon üstlenecek.

ÖCALAN: KADIN ÖZGÜRLÜK KOMİSYONU KURULMALI, KONGREYE DÖNÜŞMELİ

Kadın özgürlük komisyonun mutlaka kurulmasını, bunun bir kongreye dönüşmesini, cinsel taciz, baskı, işsizlik meselesinin ele alınmasını istedi. Bunun da önemine vurgu yaptı. Hasta tutuklular meselesi, cezaevlerinde devam eden baskılar da Sayın Öcalan'ın gündemindeydi. Hasta tutsakların salıverilmesi ile ailelerin vedalaşmasının bir hak olduğunu belirtti. Bugün Abdulsamet Çelik bırakıldı; ama bu yeterli değildir. Bunlar genel olarak masaya yatırıldı. Sayın Öcalan bu süreçten umutlu. Kendi cephesinden, süreç bozulmasın diye çaba sarf ediyor. Sayın Öcalan, Iğdır, Kars ve Digor halkına özel selam gönderdi. Oraları çok iyi bildiğini Serhat halkını çok sevdiğini ifade etti. 'En kısa zamanda Serhat halkı ile buluşmayı umut ediyorum' dedi."

‘AKİL İNSANLAR KOMİSYONU İLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR’

Basına yansıyan bazı haberlerde Öcalan'ın koşullarının değiştirildiğine dönük bilgilerin hatırlatılması üzerine Buldan, "Sayın Öcalan'ın koşullarının değiştirilmesi sürekli gündemimizde olan bir mesele. 14 yıldır dar bir alanda yaşıyor. Bu mekanda barış sürecini yürütüyor. Sanırım yetkililerin böyle bir girişimi var. Bununla ilgili bir sonraki görüşmede bir gelişme olabilir. Görüşmelerimizin 15 günde bir gerçekleşmesi gerekiyor. Ancak bu konuda henüz somut bir şey yok" dedi. Akil İnsanlar Komisyonu üyelerinin Öcalan ile görüşme talebi olduğu, yine avukatlarının Öcalan ile görüştürülmemesi konusunun sorulması üzerine Buldan şunları ifade etti: "Bunların sıkıntı olmaktan çıkması gerektiğini hükümete ifade ettik. 15 günde bir gitmemizde bir sıkıntı olmayacak. Sayın Öcalan, kardeşi Mehmet'in yanı sıra dayısının ve bir kardeşinin de gelmesini istiyor. Önümüzdeki hafta netleşebilir. Hükümetle görüştük, böyle bir sıkıntı yaşanmayacak. Sadece aile değil avukatları ile de görüşmesi gerekiyor. AİHM'den devam eden davaları var. Bu yüzden avukatları ile görüşmesi gerekiyor. Henüz bir yol kat edilmedi. Hükümet olabilir dedi; ancak bir gelişme yok. Sayın Öcalan'ın ailesi ile Akil İnsanlar Komisyonu'nun sözcüleri ile görüşme talebi var. Hükümete ifade edildi. Zaman ilerledikçe bunlar gündeme gelecek. Ancak henüz somut bir tarih yok."

İkinci aşamada bundan sonra atılması gereken adımlar konusunda görüşlerini paylaşan Buldan, "Başından beri ifade ettiğimiz bir kopukluk var. BDP bir rol üstlenmiştir. Bu görüşmelerin yapılması için koşulların oluşturulması gerekiyor. Siyasi bir mekanizma oluşturulmalı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda olduğu gibi BDP ve AKP arasında bir mekanizma olmalı. 3 ay tatil var, bir kopukluk olursa süreç için de sıkıntılı olur. Belirli tarihlerde, haftanın 3-4 gününde, çıkacak yasalar konusunda ortak çalışma yapmak gerekiyor. TMK, TCK, seçim yasası gibi konuların ele alınması gerekiyor. Sayın Öcalan'ın açıklamaları ile kriz aşıldı" diye konuştu.

‘ROBOSKİ İÇİN ÖZÜR BİR İLK ADIM OLABİLİR’

Artık İmralı'ya gidecek heyet konusunda tartışma yürütmek istemediklerini vurgulayan Buldan, "Heyete ilişkin tartışmaların yürütülmesini Sayın Öcalan da istemiyor. 2 kişi de gelse sorun olmaz, diyor. Heyete ilişkin bir tartışma ortaya atılmayacak. Hükümetin bu konuda çalışması olduğu söyleniyor. Ama ne olduğu belli değil. Hükümet tarafından irade beyanı gerekiyor, soru işaretlerinin, kaygıların giderilmesi anlamında. Yasa değişiklikleri nelerdir, ne tür adımlar atılacak, bunlar paylaşılırsa kaygılar giderilir. Hükümetten yapılacak açıklamaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Atılması gereken adımları, yapılması gerekenleri, kaygıları paylaşıyoruz. Aynı duyarlılık onlarda görülmüyor. Adalet Bakanı ile dün görüştük. Acilen yapılması gerekenleri paylaştık. Roboski meselesi var. Bu Kürtler açısından çok önemli bir mesele. Bu ilk adım olarak hükümetin atacağı adım olabilir. Ailelerin maddi talepleri yok, manevi talepleri var. Hükümetin özür dilemesi onların vicdanlarını rahatlatacaktır. Ümit ediyorum ki, hükümet bir irade beyanında bulunabilir. Koruculuk, karakollar konusunda irade beyan etmesini istiyoruz" diye belirtti.