BIST 9.451
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.497,59
HABER /  MEDYA

Abdullah Öcalan'ın ağzına baktırdığı 2 konu

2015 genel seçimleri öncesi HDP İmralı heyeti'nin Abdullah Öcalan ile gerçekleştireceği en geniş katılımlı toplantının yarın yapılması bekleniyor İşte o toplantıda konuşulması beklenen iki önemli konu...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 2015 genel seçimleri öncesinde HDP heyeti ve İmralı'da bulunan Abdullah Öcalan arasında çözüm sürecine ve seçim stratejilerine ilişkin yapılacak en geniş kapsamlı toplantının yarın (3 Şubat 2015) gerçekleştirilmesi bekleniyor. Peki bu toplantıda özellikle hangi konuların üzerinde durulması bekleniyor? Radikal yazarı Murat Yetkin HDP heyetinin İmralı ziyaretinde ele alınacak konuları yazdı...

Yetkin "Görüşmelere hükümet adına, artık resmi yetkilendirmeyle, muhtemelen Müsteşar Muhammed Dervişoğlu başkanlığında Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı (KDGM) heyetinin, Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) kilit isimlerin geniş bir HDP ve ilgili kuruluşlar heyetinin katılmasının beklendiğini" yazdı.

YETKİN: HDP VE HÜKÜMETİN ÖCALAN'IN 'AĞZININ İÇİNE BAKTIĞI' KONU...

Yetkin'e göre bu toplantıda üzerinde durulacak en kritik konular Öcalan'ın 'mutlak eylemsizlik' çağrısı yapıp yapmayacağı ve HDP'nin 7 Haziran seçimlerine parti olarak girip girmeyeceğine ilişkin son kararı hakkında Öcalan'ın koyacağı son nokta... Yetkin, hükümetin de, HDP'nin de PKK lideri Öcalan'ın bu konularda ne diyeceğini merak ettiğini, deyim yerindeyse ağzının içine baktığını ileri sürdü.

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:

Hükümet Nevruz'a dek "mutlak eylemsizlik" açıklaması, HDP seçime parti olarak girmesi konusunda Öcalan'ın ne diyeceğini merak ediyor, Öcalan'ın ne diyeceğine bakıyor.

Aslında ilk planlama 3 Şubat Salı, yani bugün için yapılmıştı.
Marmara’daki fırtına engel oldu, hâlâ da küçük bir ihtimal de olsa bugün yapılabilir, ama yüksek ihtimalle yarın 4 Şubat Çarşamba günü yapılacak.

Son iki buçuk süren görüşmelerin en geniş katılımlısı, en kapsamlısı ve 7 Haziran seçimlerine giden yolda en kritik olanı sayılıyor, hem devlet, hem HDP kaynaklarına göre.

En çok merak edilen iki konu var:

1- Hükümet, yasadışı PKK lideri Abdullah Öcalan’ın o beklenen “mutlak eylemsizlik” çağrısını bu toplantı sonrasında yapıp yapmayacağını merak ediyor. Malum, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan geçen hafta en geç 21 Mart Nevruz gününe dek böyle bir açıklama beklendiğini söylemişti.

2- HDP de 7 Haziran seçimlerine parti olarak mı, yoksa alışıldık olduğu üzere bağımsız milletvekilleri yoluyla mı girilmesi konusunda Öcalan’ın ne diyeceğini merak ediyor. Malum, hem HDP, hem PKK’daki eğilim adaletsiz yüzde 10 barajına meydan okunması yönünde; tabii meclis dışında kalmayı göze alarak.

Özetle hükümet de, HDP de PKK liderinin ne diyeceğini merak ediyor, deyim yerindeyse ağzının içine bakıyor.

Doğrudan diyalog sürecini 2012’de başbakan iken başlatan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, onu 2 Ekim kararnamesiyle müzakere sürecine dönüştüren Başbakan Ahmet Davutoğlu da Öcalan’ın “eylemsizlik” çağrısı gelip gereği yerine getirilmedikçe daha ileri adımların atılmayacağını söylüyor.

PKK IŞİD'E RAĞMEN SİLAH BIRAKIR MI?

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Irak ve Suriye’deki yükselişi, Musul, Kobani, şimdi Kerkük gibi gelişmeler sonucu PKK’nın tamamen silah bırakması seçeneği zaten şu anda masadan kalkmış durumda.

Ama hükümet en azından Türkiye sınırları içinde, hem de seçim iklimine girilirken “kamu düzeninin” bozulmasını istemiyor.

Öte yandan, mesela yerel yönetimlere geniş mali ve idari özerklik Avrupa Yerel Yönetimler Şartı imzalanmış, Meclis’te onaylanmayı bekliyor, o açıklama geldiğinde. Valiliklerin kullanımına verilen toplam 50 bin devlet kadrosu da öyle.

IŞİD MÜCADELESİNDEN SONRA BATININ GÖZÜNDE PKK'NIN KONUMU

Ancak PKK, özellikle 6-7 Ekim olaylarını durdurmak için Davutoğlu’nun MİT aracılığıyla Öcalan’dan çağrı yapmasını istediği günden bu yana, siyasi üstünlüğü eline geçirdiğine inanıyor. Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı verilen savaş ise, yalnızca Batı âleminde PKK’nın “terörist” görüntüsünün “IŞİD’e karşı terörist” olarak kırılmasına yol açmakla kalmadı, aynı zamanda PKK’nın askeri anlamda hem sayı hem eğitim olarak iki yıl öncesine göre gelişmesine de yol açtı.

HÜKÜMETLE PAZARLIK

Kandil ve Brüksel, bu durumun kendilerine hükümetle pazarlıkta fazladan güç kattığına inanıyor, pazarlığın şartlarını değiştirmek istiyorlar. Mesela Başbakanlık Başdanışmanı ve diyalog sürecinin aktörlerinden olan Hatem Ete’nin “Kürt özerkliği olmaması koşuluyla müzakere başladı” sözüne, Zübeyir Aydar, “Hayır, biz statü istiyoruz” karşılığını veriyor.

SEÇİM VE MÜZAKERE SÜRECİ

Hem hükümet, hem HDP kanadı gelinen özel koşullarda müzakere süreci ile seçim sürecinin iç içe geçtiği gerçeğini kabul ediyor.

O yüzden Öcalan’ın hem eylemsizlik duyurusu, hem de HDP’nin seçim tutumu konusunda bu müzakere oturumunda söyleyecekleri önümüzdeki günlerde bizi nelerin beklediğini anlamak açısından had safhada önem taşıyacak.