BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Öcalan açıkladı 'tarihi bir gelişme'

Hükümetin hazırladığı son çözüm paketi için İmralı'daki Abdullah Öcalan'dan 'tarihi bir gelişme' açıklaması geldi.

Abone ol

AK Parti hükümetinin açıkladığı ve çözüm sürecine yasal statü getiren paket için Abdullah Öcalan'dan flaş bir açıklama geldi.

HDP heyetiyle görüşen Abdullah Öcalan, paket için "Yasanın Meclis'e gelmesi tarihi bir gelişmedir" dedi.

HDP Grup Başkan Vekilleri Pervin Buldan, İdris Baluken ve HDP Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyet, bugün İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüştü.

Hükümet tarafından bugün TBMM'ye sunulan 'Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi' başlıklı yasa tasarısını değerlendirdiği belirtilen Öcalan'ın, bunun çözüm sürecine yasal zemin oluşturmayı hedeflediğini söylediği kaydedildi.

TARİHİ GELİŞME

"Yasanın Meclis'e gelmesi tarihi bir gelişmedir" dediği öne sürülen Öcalan'ın, yazılı mesajını HDP heyetinin kamuoyuna açıklayacağı belirtildi.

abdullah-öcalan-yeni-fotoğraf-imrali.jpg
TARİHİ DENEN PAKETTE NELER VAR?

Beşir Atalay'ın açıkladığı ve Meclis'e sunulan paket 6 maddeden oluşuyor ve tarihi olarak niteleniyor. Paketteki 6 madde şöyle;

Yasa tasarısında yer alan maddeler şöyle sıralanıyor:

-Terörün sona erdirilmesi ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesine yönelik siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik, psikolojik, kültür, insan hakları, güvenlik ve silahsızlandırma alanlarında ve bunlarla bağlantılı konularda atılabilecek adımları belirleyecek.

-Gerekli görülmesi halinde, yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar verecek. Bu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirecek.

- Silah bırakan örgüt mensuplarının eve dönüşleri ile sosyal yaşama katılım ve uyumlarının temini için gerekli tedbirleri alacak.

- Düzenleme kapsamında yapılan çalışmalar ile alınan tedbirlere ilişkin kamuoyunun doğru ve zamanında bilgilendirilmesini sağlayacak.

- Alınan tedbirlere ilişkin uygulama sonuçlarını izleyecek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayacak.

- Gerekli mevzuat çalışmalarını yapacak.