BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,50
HABER /  SEÇİM

Abdullah Gül'den bomba adaylık açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk için yeniden aday olup olmayacağı yönündeki sorulara yanıt verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk adaylığı tartışmalarıyla ilgili en net açıklamayı yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Ben devletin bütün kademelerinde devletimize hizmet ettim ve büyük bir şerefle bu görevleri yerine getirdim, bundan büyük bir gurur da söz konusu olamaz. Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını burada paylaşmak isterim" dedi.

Gül, Kütahya Valiliğini ziyaretinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ne zaman görüşeceğinin ve Başbakan Erdoğan'ın "Köşk'e çıkarsam tam yetki kullanacağım" açıklaması ile çıkan tartışmanın hatırlatılması üzerine Gül, yerel seçimlerin ardından cumhurbaşkanlığı seçiminin gündeme gelmesinin doğal olduğunu belirtti.

Türkiye gibi açık bir toplumun olduğu, herkesin katılımcı bir şekilde görüşlerini ifade ettiği bir ülkede bunu tartışmanın doğallığına işaret eden Gül, "Artık gündemimizdeki konu budur, konuşulacaktır" dediğini ve çeşitli vesilelerle bu tür soruları yanıtladığını hatırlattı.

HERKES İŞİNDE GÜCÜNDE SAKİN OLSUN

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinin YSK tarafından belirlendiğini, takvimin bilindiğini dile getiren Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Önce şunu söylemek isterim. Ben bu cumhurbaşkanlığı seçiminin gayet nezih neticeleneceğini ve seçim sürecinin olacağına inanıyorum. Çünkü eskiden yaşadığımız krizler, tartışmalar, bunlar olmayacaktır. Herhangi bir belirsizlik de söz konusu değildir. Onun için ülkenin üzerine siyasi riskler yüklenmesin. Herkes bu anlamda ben, 'Herkes işinde gücünde sakin olsun' diyorum. Diğer yandan tabii ki adaylar çıkacaktır. Bunlar da önümüzdeki günlerde belli olur. Sayın Başbakan ve benimle ilgili konular söz konusu olduğunda, bir araya gelip bunları konuşacağımızı, görüşeceğimizi zaten söyledik. Gördüğünüz gibi çeşitli istişareler, çeşitli temayül çalışmaları yapılıyor. Bunlar bütün seçimlerden önce kararlar verilmeden önce yapılan şeylerdir.

Biz de bir araya geldiğimizde konuşup bunları neticelendireceğiz. Tabii ki cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili adaylar netleştikten sonra başka bir süreç başlayacaktır. Bu vesile ile şunu da söylemek isterim: Görüyorum birçok tartışmalar oluyor, birçok spekülasyonlar oluyor. Ben devletin bütün kademelerinde devletimize hizmet ettim, büyük bir şerefle bu görevleri yerine getirdim ve bundan büyük bir gurur da söz konusu olamaz. Bugünkü şartlar çerçevesinde benim gelecekle ilgili bir siyaset planımın olmadığını burada paylaşmak isterim. Çünkü bakıyorum, birçok spekülasyonlar birçok şeyler söyleniyor. Günü geldikçe bunlar daha çok konuşulacaktır, tartışılacaktır. Ama bunun da bilinmesini arzu ederim."

DEMOKRASİYE YAKIŞAN BİR FORMÜL DEĞİL

Gül, Medvedev-Putin formülüne ilişkin "Demokrasiye yakışan bir uygulama olduğu kanaatinde değilim" dedi. 

Bir gazetecinin 'siyaset planım yok dediniz' ifadesi üzerine Gül, "Bugünkü şartlarda böyle bir planımın olmadığını söyledim, evet" dedi.

Gül, bu soruya bağlantılı olarak "Medvedev-Putin formülü çok tartışılıyor. Sizi başbakanlık koltuğunda düşünebilecek miyiz" denilmesi üzerine "Bu şekilde demokrasiye yakışan bir uygulama olduğu kanaatinde değilim. Hali hazırda, bugünkü şartlar içerisinde düşündüğümü söylemiş oldum size" değerlendirmesini yaptı.

SİYASETİ BIRAKACAK MI?

Bir basın mensubunun "Adaylığınızı tekrar koymazsanız siyaseti bırakacak mısınız" sorusunu tekrar sorması üzerine Gül, "Bugünkü şartlar içerisinde böyle bir planımın olmadığını söyledim size" cevabını verdi.

Gül, "Bu aynı zamanda Köşk'e yeniden adaylığınızın da bir işareti mi" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Bugün Cumhurbaşkanı olduğum için bazı konuları açık konuşmak beni sınırlıyor. Ama şu bir gerçek ki ben bağımsız bir şekilde siyasete girmiş veyahutta cumhurbaşkanı olmuş bir insan değilim. Dolayısıyla bunları arkadaşlarımız ile konuşacağımızı, tartışacağımızı ve neticede bir karara varacağımızı, bunu da kendi aramızda konuşarak halledeceğimizi söyledim. Dediğim gibi bunlar gayet açık, şeffaf bir şekilde olan konular. Türkiye yeterince olgun bir ülke. Hepimiz de yeteri kadar olgunuz. Onun için Türkiye'nin geleceği daima parlak olacaktır. Daima da iyi olacaktır."

İstanbul Valiliğinin 1 Mayıs kutlamalarına Taksim'i açmadığının hatırlatılarak, gergin bir ortam oluştuğunun savunulması ve "Yaşanacaklar gözönüne alındığında sizin herhangi bir telkininiz söz konusu olur mu ya da çağrınız" diye sorulması üzerine Gül, bunların idari konular olduğunu, kararların da o çerçeve içerisinde verileceğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?

 CUMHURBAŞKANINI KİM SEÇECEK? CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU

CUMHURBAŞKANI SEÇİLMEK İÇİN KAÇ OY GEREKLİ? SALT ÇOĞUNLUK NEDİR?