BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,98
ALTIN 2.426,40
HABER /  SEÇİM

Abdullah Gül 2019 genel seçimlerini mi bekliyor?

Radikal yazarı Tarhan Erdem, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçen cuma günü yaptığı açıklamayı bugünkü köşesinde analiz etti.

Abone ol

2015 genel seçimleri için AK Parti'de aday adaylığı başvuru süresi sona erdi. Gözler ise listede eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ismini aradı. Ancak cuma günü açıklanan listede Gül'ün adı yoktu.

Abdullah Gül'ün AK Parti'den aday adayı olmamasını ve cuma günü yaptığı açıklamaları bugünkü köşesine taşıyan Radikal yazarı Tarhan Erdem, "Gül siyaset dışına itiliyor" yorumunda bulundu.

Yazısına Abdullah Gül'ün cuma günü yaptığı açıklamayı hatırlatarak başlayan Erdem, şunları yazdı:

"...

Sayın Gül AK Parti aday adaylığına başvurmamıştır. Sürenin bittiği Cuma günü habercilere adaylıkla ilgili şunları söyledi Sayın Gül:

"Herkes biliyor ki ben AK Parti’nin kurucusuyum. Kurucusundan da öte, kuruluş sürecini, o zamanki yenilikçi hareketle birlikte, herkes hatırlar, sonra da partinin bütün Türkiye'deki reformcu çalışmalarını, Türkiye'deki yapısal değişiklikleri hep beraber yaptık. İçeride, dışarıda büyük başarılar hep elde ettik. Cumhurbaşkanı olduğum süre içerisinde partiler üstü durmaya gayret ettim. Cumhurbaşkanlığı bitince de nihayet partime döndüğümü söyledim. Bu şu anlama geliyor: Tabii ki de arkadaşlarımın başarısının, arkadaşlarımın her bakımdan Türkiye'ye daha çok başarılı hizmetler yapmalarını hep destekleme anlamındadır.”

Sayın Gül; AK Parti’nin kurucuları arasında olduğunu, yenilikçe hareketin önünde ve yapısal değişikliklerin yapıcıları arasında bulunduğunu, cumhurbaşkanlığı bitince Partisine döndüğünün altını çizmektedir. Fakat bu sözlerden, bundan sonrası için ne yapılacağı, ne amaçlandığı anlaşılmamaktadır.

Sayın Gül’ün yakın geleceğiyle ilgili iki soru sorulabilir:

İlki, Sayın Gül 5 Haziran seçimine aday olarak katılmak istemekte midir?

Diğeri, adaylık başvuru süresi içinde başvurmayan bir kişi, aday listesine konulmasına Ak Parti Tüzük ve Yönetmelikleri izin verir mi?

2019'U BEKLEMESİ GEREKİR

...
Açıkçası, Sayın Gül Haziran'da seçime katılmayacaksa, 2019’u beklemek zorundadır.

Diğer soruya geçersek; AK Parti Genel Merkezi’nin, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) vereceği aday listesine, partiye süresi içinde başvurmamış bir kişinin yazması konusu da tartışılabilir! Parti aday listelerinin YSK’na verilme süresinin son günü, 7 Nisan’dır.

AK PARTİ İSTEMİYOR MU?


Sayın Gül’ün aday listesine yazılması için, öncelikle milletvekili olma isteğinin ortaya çıkması gerekir; çünkü AK Parti Genel Merkezi’nin henüz böyle bir kararı yoktur; hatta Genel Merkezin böyle bir karar vermek istemediği de söylenebilir. Genel Merkez, sanki önemsiz bir konuymuş gibi davranıyor; Sayın Gül’ün istemediği gibi bir algı yaratmak istiyor!