BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.324,88
HABER /  GÜNCEL

Abdullah Ağar açıkladı İran'ın Akdeniz planı

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, DEAŞ bahanesiyle İran'ın Kerkük'teki planlarını anlattı.

Abone ol

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Kerkük’teki DEAŞ varlığı sayesinde İran’ın desteklediği Haşdi Şabi milisleri, PKK, Peşmerge ve Koalisyon güçlerinin Kerkük’e girme fırsatı yakaladığını ifade etti.

Haşdi Şabi, PKK ve Peşmerge unsurlarının İran tarafından desteklendiğini anlatan Ağar, İran’ın, Irak’ta belli bir hat üzerinde yürüdüğünü bunun Suriye’deki varlığı ile birleştirildiğinde Akdeniz’e ulaşmak için bir eksen oluşturma çabası içinde olduğunu ifade etti. Ağar şunları söyledi:

Şİİ MİLİSLER ÜZERİNDEN AKDENİZ'E ULAŞMA

“Musul’a İran etkisinin (Irak merkezi hükümet güçleri-Şii Haşdi Şabi milisleri-Talabani Peşmergeleri, hatta bazı Ezidi gruplar ve PKK üzerinden) çok konuşulduğu bir dönemde, kendini Kerkük’te göstermiş olması, çok farklı bir açılıma işaret ediyor. Irak’ta, Zırbatiye-Diyala-Tuzhurmatu-Tavuk-Tazehurmatu-Musul-Telafer-Sincar-Rabia hattından İran’ın bir kuşak oluşturma çabası içerisinde olduğu iddia ediliyor.

Buradan Suriye’ye atlayan bu etkinin Suriye’nin kuzeyindeki YPG ve Suriye Merkezi Hükümeti/Şebbihalar ve Şii milisler üzerinden Akdeniz’e ulaşma ve İran’ın kendine güdümlü eksen/mihver oluşturma gayreti içinde olduğu da iddialar arasında. Bu eksenin oluşturulmasıyla ilgili Şii Türkmenlerden oluşan Livaların-tugayların (özellikle Tuz-Taze ve Telafer’de), PKK’nın (pek çok alanda) ve Ezidilerin (Sincar ve Telafer’de) kullanılacağı iddiası ise oldukça önemli bir detay.”