BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,45
ALTIN 2.487,32
HABER /  MEDYA

Abdülkadir Selvi'den olay Haşim Kılıç yazısı

Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın AK Parti'ye kıyak yapıyor olabileceğini ima etti.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, seçim barajı tartışmalarını köşesine taşığı bugünkü yazısında ilginç bir iddia ortaya attı. Selvi, eğer seçim barajı Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla kaldırılırsa AK Parti'nin oylarının artabileceğine işaret etti.

"Bir yandan da düşünmüyor değilim. Haşim Bey yoksa giderayak AK Parti’ye bir kıyak mı yapmaya çalışıyor" diyen Abdülkadir Selvi, şöyle yazdı:

Eğer Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç’ın dediği şekilde bir karar alırsa, 2015 seçimlerinin sloganı da belli olmuş demektir. Biliyorsunuz 367 benzeri kararlar karşısında milletimiz sandıkta gereken dersi verdi. Sakın Haşim Bey böyle bir şey yapıyor olmasın...

Abdülkadir Selvi'nin 'Haşim Bey AK Parti’ye mi çalışıyor' başlıklı bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

HAŞİM KILIÇ, ERDOĞAN'IN ÖNÜNÜ KESMEYE ÇALIŞIYOR

Şimdiye kadar parti kapatmalar, siyaset yasakları ve 367 kararında olduğu gibi sicili bozuk olan Anayasa Mahkemesi yeni bir siyaset mühendisliğine soyunuyor.

Daha açık bir deyimle Haşim Kılıç, ”Gömlek değiştirmekle” suçladığı Recep Tayyip Erdoğan’ın Anayasa'yı değiştirecek bir güce ulaşıp Başkanlık ya da Yarı Başkanlık sistemini zorlamaması için önünü kesmeye çalışıyor.

Çünkü Haşim Bey, şimdiye kadar yönetimde istikrarı savunmuş bir mahkeme başkanı.

Bülent Ecevit ve Mümtaz Soysal’ın başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi 18.11.1995 tarihli kararında “Bölge Barajını” ve “100 Türkiye Milletvekili” düzenlemesini iptal ediyor.

Haşim Kılıç yönetimde istikrar adına iptal kararına karşı çıkıyor.

HAŞİM KILIÇ İSTİKRAR YANLISI

Yüzde 10 seçim barajını yönetimde istikrar adına savunan Haşim Kılıç, hatta bunun yeterli bulmuyor. Bölge barajının korunmasını istiyor. Barajın her türlüsünü savunuyor. Neredeyse bölge barajı da yetmez en çok oyu alan parti ne kadar milletvekili çıkardığına bakılmaksızın tek başına iktidar olsun demeye getiriyor. Yani bu kadar istikrar yanlısı. Bölge barajını büyük partilere verilen, ”prim sistemi” olarak görüyor. Bölge barajının kaldırılmasını ise “İstikrarı yok eder” diye eleştiriyor. “Getirilen prim sistemi ile istikrar unsuru gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır” diye bölge barajını savunuyor.

Zaten karşı oy yazısını da, ”Yasa koyucunun istikrar unsuru yönünden takdir ettiği seçim bölgesi barajlarının Anayasa’ya aykırı olmadığı düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmadım” diye bitiriyor.

Bölge barajları nedeniyle Bülent Ecevit’in başında olduğu DSP, 1991’de yüzde 10 barajını aşmasına rağmen ancak 7 milletvekili çıkarabilmişti. Demirel’in DYP’si 37 bin oyla bir milletvekili çıkarırken Ecevit’in partisi ancak 327 bin oyla bir milletvekili çıkarabilmişti. Haşim Kılıç da bunun iptal edilmesine karşı çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi’nin verdiği 1 Aralık 1995 tarihli karara Sacit Adalı ile birlikte yazdıkları karşı oy yazısında ise Haşim Kılıç, 2 ya da üç milletvekili çıkaran yerlerdeki barajın yüzde 25’ten, yüzde 10’a indirilmesine karşı çıkıyor. Bildiğiniz yüksek yüksek barajlar inşa edilmeli havasında. Öyle ki, bağımsız adaylar için yüzde 10 barajının olmamasını sert bir dille eleştiriyor.

Şimdi aynı Haşim Kılıç, tüm barajları kaldırın ben geliyorum diyor.

HAŞİM KILIÇ MİLLETİN KALBİNDE YER ETTİ

Böylece şimdiye kadar parti kapatmalara ve 367 kararına karşı çıkarak milletin kalbinde yer edinen Haşim Kılıç, finalini yeni bir 367 kararı ile yapmaya kalkışıyor.

Bir yandan da düşünmüyor değilim. Haşim Bey yoksa giderayak AK Parti’ye bir kıyak mı yapmaya çalışıyor.

Eğer Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç’ın dediği şekilde bir karar alırsa, 2015 seçimlerinin sloganı da belli olmuş demektir.

Biliyorsunuz 367 benzeri kararlar karşısında milletimiz sandıkta gereken dersi verdi.

Sakın Haşim Bey böyle bir şey yapıyor olmasın...