BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.411,71
HABER /  SEÇİM

Abdülkadir Selvi'den al haberi Erdoğan'ın planı

Türkiye seçim sonuçları koalisyon tablosu ortaya koydu. Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi 'korkulan oldu' diyerek seçim sonuçlarını yorumladı. Erken seçim işareti verdi.

Abone ol

7 Haziran 2015 seçim sonuçları Türkiye'ye 12 yıl aradan sonra yeniden koalisyon ortamına soktu. Seçmen AK parti'ye sarı kart çıkartırken CHP'yi de ihtar etti. Seçimin galibi olan HDP'ye ise barış için bir şans verdi.

Peki iktidara yakın kalemler seçim sonuçlarını nasıl yorumluyor? Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi 'erken seçim' sinyali verdi. Türkiye'nin bir kaosa sürüklenme ihtimali olduğunu savunan Selvi 'Erdoğan'ın erken seçime karar verebileceğini' yazdı. İşte Abdülkadir Selvi'nin 'bundan sonra ne olacak' sorusuna verdiği yanıt.

"Bu seçim sonuçları Türkiye'yi bir sistem krizine sokabilecek işaretler de taşıyor. Bu sonuçlara göre her parti anahtar konumuna yükseldi. Önümüzde azınlık hükümetinden koalisyon hükümetlerine, oradan erken seçime kadar birçok seçenek duruyor. Kolaylıkla sağlanabilecek bir model yok. Siyasi denklem açısından zor bir dönemin içine girdik.

KORKULAN OLDU
"Ama asıl önemli olan korkulan oldu. Türkiye için zor günler başlıyor. Burada bir kilitlenmeye gidilir ve bir hükümet ortaya çıkarılamaz ise yani Türkiye'nin bir kaosa sürüklenme tehlikesi ortaya çıkarsa Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin sigortası rolünü üstlenecek. 80'den önce Korutürk'ün 90'lı yıllarda ise Demirel ve Sezer'in ülkenin içine yuvarlandığı kaosu seyretmeleri hatta bizzat kriz nedeni olmaları gibi bir rolü kimse Erdoğan'dan beklemesin.

ERDOĞAN ERKEN SEÇİME GÖTÜRECEK
Eğer Hükümet kurulamaz ve Türkiye'nin bir krize doğru sürüklendiği yönünde belirtiler ortaya çıkarsa Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasadan kaynaklanan yetkilerini kullanarak ülkeyi hızla seçimlere götürür. Böylece emaneti millete teslim eder ve siyasi partilerin çözüm bulamadığını belirterek, çareyi milletin bulmasını ister.

DAVUTOĞLU İSTİFA EDECEK Mİ?
Bu durumda daha önce seçimlerden birinci parti olarak çıkmazsa istifa edeceğini açıklayan Başbakan Davutoğlu'nun istifa etmesini gerektirecek bir durum yok. Seçmenin sandıkta yaptığı uyarıyı dikkate alarak yeni AK Parti'yi inşa etmek gibi bir sorumlukla karşı karşıya. Seçim sonuçlarına bakıp AK Parti için yapılacak yorumlar için henüz erken.