BIST 9.774
DOLAR 32,52
EURO 34,98
ALTIN 2.435,20
HABER /  POLİTİKA

Abdülkadir Selvi içeride konuşulanları yazdı

Abdülkadir Selvi bugünkü yazısında AK Parti-CHP koalisyon görüşmesinin perde arkasını yazdı.

Abone ol

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, Kılıçdaroğlu'nun olumlu yaklaşımı nedeniyle AK Parti-CHP koalisyonun şansında olumlu yönde bir ilerleme sağlandığını yazdı.

Selvi, AK Parti-CHP koalisyon görüşmesinden yansıyanları "AK Parti CHP koalisyonu kurulacak mı?" başlıklı köşesinde kaleme aldı.

Günlerdir beklenen koalisyon turları nihayet başladı. Siyasilerin sert açıklamaları ve bol kırmızı çizgileri altında girilen görüşmeler düşünülenin aksine son derece iyimser geçti. Peki basına yansımayan detaylar nelerdi?

AK Parti-CHP heyetinin dünkü görüşmesinin bilinmeyenlerini iktidar partisine yakın isimlerden Selvi, okurlarına duyurdu. Konuştuğu CHP kurmaylarının "Görüşme öncesinde AKP ile zor noktasındaydık. Görüşmeden sonra AKP ile olur mu noktasına geldik" açıklamasını köşesine taşıyan yazar, görüşmeden yansıyanları böyle aktardı:

ERDOĞAN GÜNDEME GELMEMİŞ

Örneğin ilk görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konumunun gündeme gelmemesi.
Sürece çok olumlu bir katkı yaptı. İyi bir başlangıç yapılmasını sağladı. Bu konuyu CHP'lilere sordum. AK Parti konuyu açmayınca girmemişler. Ama bu, Cumhurbaşkanı'nın Anayasal sınırlarına çekilmesi taleplerinden vazgeçtikleri anlamına gelmiyormuş. Cumhurbaşkanı'nın konumunu hükümetin değil, parlamentonun işi olarak görüyorlar. Ama iş koalisyon müzakerelerine gelirse, gündeme getirmeyi düşünüyorlar.

Görüşmede Başbakan, 7 Haziran seçim sonuçlarına değinerek, milletin sandıkta uzlaşma mesajı verdiğini ve Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için herkese görev düştüğünü söylüyor. Davutoğlu," Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayız" diye sözlerini noktalıyor. Kılıçdaroğlu ise, "Milletimizin beklediği sosyal tabanı geniş, 4 yıllık ve güçlü bir hükümet olmalı" diye konuşuyor.

DIŞ POLİTİKADA KARŞILIKLI YUMUŞAMA

CHP liderinin bu yaklaşımı AK Parti cephesinde olumlu bir izlenim bırakıyor.
Görüşmede Suriye ve Mısır konusu da gündeme geliyor. Kılıçdaroğlu, bu konularda hükümetin politikalarından farklı bir yerde durduklarını belirtme ihtiyacı hissediyor. Başbakan ise, "Biz insan hayatı ve insan onuru söz konusu olan her yerde anlaşabiliriz" diye karşılık veriyor. Liderler pozisyonlarını belirlemekle yetiniyor, bu konu bir polemiğe neden olmuyor.

DAVUTOĞLU: 14 MADDE İLE AK PARTİ'NİN 10 MADDESİ AYNI

Görüşmenin bir yerinde Başbakan, CHP'nin ünlü 14 maddesini gündeme getiriyor ve farklı bir bakış açısı ortaya koyuyor. “Sizin açıkladığınız 14 madde ile bizim açıkladığımız 10 madde neredeyse aynı" diyor."