BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,87
ALTIN 2.430,05
HABER /  GÜNCEL

Abdül Beri büyükelçilik saldırılarındaki suçunu kabul etti

Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan büyükelçiliklerinde 1998 yılında düzenlenen bombalı saldırıların planlanmasında rol oynamakla suçlanan Mısırlı Adil Abdül Beri, ceza indirimi için, New York'ta yapılan mahkemesinde suçu kabul etti.

Abone ol

Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan büyükelçiliklerinde 1998 yılında düzenlenen bombalı saldırıların planlanmasına yardımcı olmakla suçlanan Mısırlı Adil Abdül Beri, New York'ta yapılan mahkemesinde suçu kabul etti.

Ancak mahkeme yargıcı 54 yaşındaki Abdül Beri'nin 25 yıl hapis yatması anlamına gelecek bu ceza pazarlığını henüz kabul etmedi.

Mısırlı sanık, diğer birçok suçlamanın yanı sıra, cinayete teşebbüs ve kitlesel ölüme yol açan silah kullanmakla suçlandı. Adil Abdül Beri hakkındaki 285'i aşkın suçlama arasında daha hafif nitelikli olan suçlardan birçoğunu kabul etti. Bunlar arasında yurt dışındaki Amerikan vatandaşlarını patlayıcı maddelerle öldürme tahdidinde bulunmak ve öldürmeye teşebbüs etmek de bulunuyor.

1998 Ağustos'unda Nairobi ve Darüsselam'daki Amerikan büyükelçiliklerini hedef alan saldırılarda 200'den fazla insan can vermişti.

Adil Abdül Beri, 2012 yılında Ebu Hamza adıyla da bilinen Mustafa Kemal Mustafa ile birlikte, İngiltere'den ABD'ye iade edilmişti.

Reuters haber ajansı, Mısırlı sanığın bugünkü oturumda gözyaşlarını silerek ve başını sallayarak bazı suçları kabullendiğini bildirdi.

Abdül Beri, saldırılardan sorumlu olduğunu basın yayın organlarına duyurmak için faks ve telefon kullandığını itiraf etti. Bu mesajlarda gelecekte Amerikalılara yönelik saldırı tehditleri de bulunmaktaydı.

Yargıç Lewis Kaplan, Mısırlı sanık hakkındaki daha ağır suçlamalardan vazgeçilmesi için, her iki tarafın avukatlarından yeni savunma beklediğini açıkladı. Adil Abdül Beri'ye 25 yıl hapis cezası getirecek anlaşmayı mahkemeye kabul ettirmeleri için, iddia makamı ile savunma avukatlarına, bir hafta süre tanındı.

Yargıç, Mısırlı sanığın ceza indirimi karşılığında bazı suçları kabul etmesi önerisini reddedecek olursa, Adil Abdül Beri teklifinden vazgeçebilir ve dava mahkemeye sevkedilebilir.