BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  GÜNCEL

ABDnin yeni casusları şaşırtıyor!

Amerika'nın yeni casusları insan değil, ama canlı... Konuşamıyor ama beyni var! Üstelik de uçabiliyor!

Abone ol

Canlı böcekler artık ABD ordusuna casusluk hizmeti verecek. ABD İleri Savunma Projeleri Araştırma Kurumu, yıllar süren çalışmanın ardından casusluk amacıyla cyborg böcekler (yarı böcek yarı makine) yaratmayı başardı.

Hirotaka Sato liderliğindeki araştırmacı ekip, bir dizüstü bilgisayarla uzaktan kumandalı olarak yönetilebilecek cyborg böcekler yarattı.

Araştırmacı ekip, implant (canlı dokulara cansız maddelerin yerleştirilmesi) yoluyla beyni kanatları çalıştırması yönünde uyararak böceğin havalanma, uçma ve yere inmede nasıl kontrol edileceği üzerinde çalıştı. Kanat taraflarındaki temel kasları (bir tarafı diğerine göre daha fazla) uyararak, dönüşleri kontrol etmeyi başardılar.

Böceğe yerleştirilen ve sinir ve kas uyarıcılarını kullanan bu sistem bir mikropil ve telsizli bir mikrokontrolörden oluşuyor.

Bunlar pupa yani başkalaşan böceklerde lavradan sonraki evrede organizmanın içine yerleştiriliyor.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde yapılan deneylerde Cameroon'dan alınan üç büyük böcek türü kullanıldı. Böceklerin en küçükleri 2 santimetre uçunluğunda, en büyükleri ise 20 santimetre.

Görüntüler video paylaşım sitesi YouTube'da da yayınlandı.

Berkeley araştırmacıları, cyborg böceklerin mikro hava araçları olarak hizmet görebileceğini öne sürüyor.

Ekibe göre böcekler ulaşılamayan bölgelere kurye hizmeti de görebilir. Yusufböcekleri ve sinekler üzerinde de çalışan ekip bu türlerin benzersiz uçma kabiliyetlerinden faydalanmak istiyor.

Ekibin nihai hedefi ise hedefe 100 metreden fazla uçan ve hedefe ulaştıklarında kumanda edilene kadar yerinden kıpırdamayan cyborg böcekler yaratmak