BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,70
ALTIN 2.417,74
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Daniel B. Smith kimdir?

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi Daniel Bennett Smith'in olması bekleniyor. Bir dönem Yunanistan'da da elçilik yapan ve çok iyi derecede Türkçe bilen Smith Trump yönetiminin en parlak isimleri arasında yer alıyor.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta Ankara Büyükelçisi John Bass'ın Afganistan'a Büyükelçi atanmasını önerdi. Bass'ın yerine en önemli aday, daha önce İstanbul'da çalışmış, Yunanistan Büyükelçiliği de yapmış olan Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Dairesi'nden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Daniel B. Smith.

TÜRKÇE BİLİYOR

2010-2013 yılları arasında Yunanistan'da ABD büyükelçisi olarak görev yapan Smith, bu göreve başlamadan önce Dışişleri Bakanlığı İcra Sekreteri görevindeydi. Bakanlıkta Başkonsolosluk Sekreteri Yardımcısı ve Genel Sekreter Yardımcısı da dahil olmak üzere diğer üst düzey görevlerde bulundu. Yunanistan'a ek olarak yurtdışı hizmetinde Bern,

İstanbul, Ottawa ve Stockholm'deki diplomatik görevler de bulunuyor. Ayrıca, ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nde Siyaset Bilimi dersi verdi. Büyükelçi Smith, Arnold L. Raphel Anma Ödülü, Başkanlık Değerli Hizmet Ödülü ve birkaç üstün başarı ödülünün daha sahibi.

Büyükelçi Smith, Türkçe, Almanca ve İsveç dilini biliyor. Diane Smith'le evli olan büyükelçi 3 çocuğu bulunuyor. 

YUNANİSTAN'DA EFSANE OLMUŞTU

Daniel B. Smith 2010 yılında ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi olmasıyla birlikte kariyerinin zirvesine çıktı. 2008'de mali çöküşün eşiğinden dönen Yunanistan IMF ve AB üyelerinin 146 milyar dolarlık kurtarma paketini kabul etmişti. 

Borç derinliği ve 2008 yılı küresel mali çöküşünden sıyrılan Yunanistan'da Smith göreve başlamasının ardından mali krizi hisseden toplumun farklı kesimleriyle iletişime geçti. Smith, zeytin çiftçilerinden esnafa ve sanayileşmiş kişilerden kadın girişimcilere kadar toplumun pek çok kesimini kapsayan yeni girişimcilik yollarıyla ekonomiyi canlandırma çalışmalarında görev aldı ve Yunanistan ekonomisinin kurtulması için bağlantılar sağladı.