BIST 9.087
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.326,13
HABER /  DÜNYA

ABDnin silah cehennemi

Amerika dünyayı silah cehennemine döndürdü. 32 milyar dolarlık satış yaptı.

Abone ol Amerikan The New York Times gazetesi, George Bush yönetiminin ağırlıklı olarak Orta Doğu’ya yaptığı silah satışını, kuzey Afrika, Asya, Latin Amerika, Avrupa ve Kanada’da genişlettiğini yazdı.

Gazetenin haberinde, ABD’nin 2005’de toplam 12 milyar dolarlık olan silah ve diğer askeri teçhizat dış satışının bu yıl 32 milyar doları aştığı kaydedildi.

Haberde, Bush yönetiminin Irak ve Afganistan’ı yeniden silahlandırması ve Kuzey Kore ile İran’ı kontrol altına alma hedefiyle dış silah satış alanını genişlettiği belirtilerek, ABD’nin silah satışlarının tanklar, helikopterler, savaş uçaklarından füzeler, uzaktan kumandalı uçaklar ve savaş gemilerine kadar genişlediğinden bahsedildi.

Gazeteye göre, Hava Kuvvetlerinde çoğu silah satışının düzenlenmesinden sorumlu olan Bruce Lemkin, kendileri için söz konusu olanın silah satışı değil, "dünyayı daha güvenli hale getirmek" olduğunu söyledi.

Irak’ın son iki yılda 3 milyar doları aşan silah anlaşmaları yaptığı ve 7 milyar dolarlık daha askeri teçhizat almayı planladığı anlatılan haberde, Savunma Bakanlığı kayıtlarına dayanılarak, dünyanın en büyük silah tedarikçisi Washington’ın, Afganistan hesabına 10 milyar doları aşan askeri teçhizat ve silah satın alma konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi.

Haberde, Körfez bölgesinde yeniden silahlanmadaki canlanmanın çoğunun İran’a yönelik endişelerden kaynaklandığı ileri sürülerek, Birleşik Arap Emirlikleri’nin 16 milyar dolarlık ABD yapımı füze savunma sistemine sahip olmayı düşündüğü, Suudi Arabistan’ın Washington’dan bu yıl en az 6 milyar dolarlık silah satın alma konusunda anlaşmaya vardığı, bunun 1993 yılından bu yanaki en yüksek miktar olduğu belirtildi. İsrail’in de ABD’den silah ve askeri teçhizat siparişlerini artırdığı bildirildi.