BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.495,85
HABER /  GÜNCEL

ABD'nin Metin Topuz ile ilgili bir yalanı daha ortaya çıktı

ABD'nin Metin Topuz'un avukatıyla görüştürülmediği iddiasına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan tokat gibi yanıt geldi.

Abone ol

ABD'nin vize krizini bahane ederek Türkiye'yi cezalandırma operasyonunda ayrıntılar ortaya çıkıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert'in "Avukatlarıyla görüşmesine müsade edilmesi iyi bir başlangıç olur." açıklamasına Bozdağ, avukatların görüşmesine kanuni bir engel olmadığını belirterek, "Bugüne kadar benim aldığım bilgiye göre herhangi bir avukat görüşme talebi, ifade sırasında hazır bulunan avukat dışında, bir görüşme talebi olmamış." diye yanıt verdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Habertürk televizyonundaki canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

İFADE AVUKAT HUZURUNDA ALINMIŞTIR

ABD sözcüsü Neuert ne demişti?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, "ABD, Türkiye'deki vize hizmetlerini tekrar başlatmak için beklentileri nelerdir?" şeklindeki bir soruya, "(Tutuklu kişilerin) avukatlarıyla görüşmesine müsade edilmesi iyi bir başlangıç olur. Bildiğimiz kadarıyla adli danışmanlarla görüşmelerine izin verilmedi. Şu ana kadar Türkiye hükümetinin yaptığı suçlamaları destekleyecek bir delil görmedik, bu iyi bir başlangıç olur." diye cevap vermişti.

Tutuklanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanının avukatıyla görüştürülmediği iddialarının hatırlatılması üzerine Bozdağ, bu konuda bir bilgi eksikliği veya yanlış bilgi olduğunu belirtti.

Gözaltına alınan bir kişinin tutuklamasında, savcılık sürecinde avukat bulundurulmasının zorunlu olduğunu aktaran Bozdağ, söz konusu kişinin 25 Eylül'de gözaltına alındığını, 4 Ekim'de tutuklandığını, 8 Ekim'de de vizeyle ilgili kararın ortaya çıktığını anımsattı.

GÖZALTI VE TUTUKLAMA SÜRECİNDEN HABERDARDILAR

Bozdağ, sürece bakıldığında gözaltı ve tutuklama süreçlerinden ABD Büyükelçiliğinin haberdar olduğununun görüldüğünü kaydetti.

Türk hukukunda savcının ve kolluk görevlilerinin avukat olmadan herhangi bir şüphelinin ifadesinin alınamayacağını, alındığında bunun geçersiz olacağını bildiren Bozdağ, şöyle devam etti:

TOPUZ İLE GÖRÜŞME TALEBİ OLMADI

"ABD'nin Türk vatandaşı olan yerel çalışanı şüphelinin hem polisteki ifadesi hem de savcılıktaki ifadesi, avukatı huzurunda alınmıştır. Sulh ceza hakimliğindeki ifadesi de yine avukatı huzurunda alınmıştır. Avukatsız bunların yapılması mümkün değil. Zannedersem bu konuda bir bilgi eksikliği var. Avukatları istediği zaman görüşebilir. Buna da kanuni bir engel yoktur. CMK'ya göre bir avukat, kendi özel avukatı da olabilir, istediği zaman müvekkiliyle görüşebilir. Bizim kanunlarımız buna izin veriyor, buna engel yok. Bugüne kadar benim aldığım bilgiye göre herhangi bir avukat görüşme talebi, ifade sırasında hazır bulunan avukat dışında, bir görüşme talebi olmamış. Aileden de bir görüşme talebi olmamış. Ailesine de görüşme hakları bulunduğu savcılık tarafından ayrıca bildirilmiştir. Burada büyükelçilik çalışanın avukatıyla, ailesiyle görüşmesine herhangi bir engel yoktur."

Kimdir bu Metin Topuz? Amerika vizeyi onun için durdurdu