BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,88
HABER /  DÜNYA

ABD'nin komik Mısır kararı

Obama yönetimi, ABD kanunlarının, kendilerine, Mısır'a olanları "darbe" olarak tanıma yükümlülüğü getirmediğine kanaat getirdi

Abone ol

Obama yönetimi, ABD kanunlarının, kendilerine, Mısır'a olanları "darbe" olarak tanıma yükümlülüğü getirmediğine kanaat getirerek, Mısır'a yönelik yardımlarını devam ettirebileceğinde karar kıldı. 

Dışişleri Bakanlığı ve diğer kurumlardan hukukçular tarafından, ABD'nın Mısır'a yardımlarının hukuki durumuna yönelik 3,5 hafta süren çalışma, Beyaz Saray'a sunuldu.

NE DARBE OLDUĞUNU NE DE DARBE OLMADIĞINI SÖYLEYECEĞİZ

Amerikan basınına konuşan Amerikalı bir yetkili de çalışmayı dayanak göstererek, kanunların, Mısır'da olanların darbe olup olmadığına yönelik resmi bir tanımlama yapmasını gerekli kılmadığını belirterek, "Bunun ne darbe olduğunu ne de darbe olmadığını söyleyeceğiz, birşey söylemeyeceğiz" dedi.

Bu durum, ABD'nin Mısır'a yönelik yardımlarının devam edeceği anlamı taşıyor. 

Psaki: "Kanunlarımız, bize, resmi bir tanımlama yapma yükümlülüğü getirmiyor"

Dışişleri Bakanlığının günlük basın toplantısında konu sözcü Jen Psaki'ye soruldu. Psaki, "Kanunlarımıza uygun şekilde Mısır'a yardımların devam etmesinin, demokratik hükümete sorumlu bir geçişin ilerletilmesi hedefimiz açısından önemli olduğuna ve bunun ulusal güvenlik çıkarlarımızla uyuştuğuna inanıyoruz" dedi.   

Mısır'ın bölgenin barış ve güvenliği için bir "istikrar sütunu" olduğunu belirten Psaki, istikrarlı ve başarılı demokratik dönüşüm geçiren bir Mısır'ın ABD'nin çıkarına olduğunu kaydetti. Psaki, "Yaptığımız incelemelere göre, kanunlarımız, bize, resmi bir tanımlama yapma yükümlülüğü getirmiyor. Dolayısıyla, Mısır'daki geçiş hükümetini, istikrara, demokratik bir sivil yönetime ve kapsayıcı bir hükümete tekrar kavuşmak için hızlı ve sorumlu bir dönüşüm yaşanmasını teşvik etme bağlamında, Mısır'a yardımları en iyi ne şekilde devam ettireceğimiz noktasında Kongre ile çalışacağız" diye konuştu. 

Bunun kanunların gözardı edilmesi anlamına gelip gelmediğine yönelik soru üzerine Psaki, "Kanunları gözardı etmiyoruz. Bu, kanunlar altında neyin uygulanabileceğine dair bir inceleme. Kongre ile çalışmaya devam edeceğiz. Bu, yani Mısır ile ilişkilerimiz, sağladığımız yardımlar ve bu yöndeki kararlar devam eden bir süreç. Dolayısıyla, bugün bunun sonu değil" diye konuştu. 

Psaki, bir soru üzerine, "Bu, bunu (darbe tanımlamasını) kullanmayacağız anlamına gelmiyor. Bu, bunun darbe olup olmadığına yönelik kamuoyuna bir açıklama yapmamız gerekmediği anlamına geliyor" ifadesini kullandı.