BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
GÜNCEL

ABD'nin gösterdiği füze parçaları Ortadoğu'yu karıştırdı

ABD'nin Birlemiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Yemen'deki Husilerin Riyad Havalimanı'na attıkları füzenin parçalarını bir basın toplantısıyla dünyaya gösterdi.

Washington yönetimi, Yemen'den Suudi Arabistan'a fırlatılan füzelerin İran tarafından verildiğini silah parçalarını göstererek kanıtlamaya çalıştı. ABD'den gelen açıklamalar S.Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde hemen yankı buldu. İran ise resmi açıklamasında "Suçlamalar, Suudilerin ABD'nin suç ortaklığıyla Yemen'de işlediği savaş suçlarının üstünü örtmek için de kullanılıyor" dedi.

İran'ı Husilere füze tedarik etmekle doğrudan suçlayan Haley, teknik detayların görüşlerini kanıtladığını savundu. Haley'e göre füze kent merkezine isabet etseydi binlerce sivil ölebilirdi.

Başkent Washington'ın hemen dışındaki bir askeri tesiste konuşan temsilci, ellerindeki inkar edilemez kanıtların Tahran yönetiminin BM kararlarını hiçe saydığını gösterdiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ve ekibi, İran'la imzalanan nükleer anlaşmanın iptalini istiyor ve Ortadoğu'daki bir numaralı müttefiki Suudi Arabistan üzerinden Tahran yönetimine baskı kurmayı deniyor.

Müttefikler hemen ses verdi

Nikki Haley'in sözleri anında Ortadoğu'da yankı buldu, Suudi Arabistan, Washington'dan gelen açıklamaları memnuniyetle karşıladığını duyurdu. İran'ı kınayan Riyad yönetimi, uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi.

ABD'nin bir başka müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise, uluslararası topluma İran tehdidine daha güçlü karşı koyma çağrısında bulundu.

Sitene Ekle
Etiketler