BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,59
ALTIN 2.499,25
HABER /  GÜNCEL

ABD'li Yarbayın Kürdistan kehaneti

1991 Körfez savaşı sonrası ağır silahlarını K. Irak Kürtlerine bırakan ABD, Kobani sonrası aynı senaryoyu mu uyguluyor?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Körfez savaşı sonrası bölgesel yönetim kurmayı başaran Kuzey Irak'lı Kürtlerden sonra aynı senaryo Türkiye'deki Kürtler için mi uygulanacak?

Suriye ve K. Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan PKK ve onun uzantısı YPG'ye verilen ağır silahlar bir kez daha gündemde.

KOBANİ'DE NELER OLDU?

Amerikan NBC News kanalı ABD'nin özel harekât kuvvetlerinin IŞİD'e karşı savaşta PYD'ye yardım etmek için ilk kez Suriye'ye girdiğini duyurdu. Kobani savaşı sırasında ağır silah sevkiyatı alan YPG güçleri karada ABD birlikleriyle operasyona çıkacak.

Çözüm süreci ve iç barışı yakından ilgilendiren gelişme sonrası gözler terör olaylarında PKK'nın kullandığı ağır silahlar patlayıcılara çevrildi. 

İşte bu noktada Milliyet yazarı Güneri Civaoğlu, Körfez savaşı sırasında ABD'li Yarbayın Kuzey Irak'a gönderilen ağır silahlarla ilgili yaptığı itiraf gibi açıklamasını bir kez daha köşesine taşıdı.

YARBAY: YA İSTEDİKLERİ TOPRAKLARI VERECEKSİNİZ YA DA...

"Birinci Körfez Savaşı sırasında Suudi Arabistan’daydım. Bizim büyükelçi, ABD’nin büyükelçisine rica etti. Amerikan kuvvetlerinin komutanlığından “bilgilendirme”randevusu aldı. Amerikalılar büyük bir oteli “komuta merkezine” dönüştürmüşlerdi. Beni bir Amerikalı Yarbay aldı, duvarında Ortadoğu haritası asılı, brifing odasına götürdü.

Akıcı ve düzgün Türkçe konuşuyordu. Daha önce Ankara’da görev yapmış. Saddam Hüseyin’e karşı yapılmakta olan hava harekâtını, başlayacak kara savaşını anlattı. Sonra... Mealen şu garip lafları etti. Çok ciddiydi...

“Biz savaştan sonra buralardan çekileceğiz. Geride bıraktığımız silahlar özellikle Kuzey’de Kürtler tarafından ele geçirilecek. Silahlanan Kürtler Türkiye’den toprak isteyecek. Ya istedikleri toprakları vereceksiniz, ya da savaşacaksınız.”

....................

Duyduklarıma inanamıyordum.

“Türkiye... Amerika... NATO müttefikliği... Türkiye sınırlarına tecavüz, NATO’ya saldırı sayılır... Bu söyledikleriniz anlaşılır gibi değil” gibi itirazlarım oldu. Amerikalı Yarbay hiç oralı değildi. “Biz gideceğiz, bölgede olacakları söyledim” gibi cevaplar verdi."

TEHDİT 5-10 BİN PKK'LININ SİLAHINDAN İBARET DEĞİL

Yarbaın 25 yıl önce söylediklerinin ikinci aşamasının şimdi gerçekleştiğini yazan Civaoğlu, yazısını şu sözlerle tamamlıyor:

"PKK, ağır silahlar kullanarak Türkiye’de kendilerine“Kobani modeli”özerk topraklar kazanma kalkışımında. Tabii... Sadece ABD’den kalan silahlar değil. O zamandan bu yana devreye dışarıdan başka aktörler de karıştı. Tehdit 5-10 bin PKK’lının silahından ibaret değil. Onların gerisinde asıl büyük oyunun aktörlerinden bazıları omuz omuza, bazıları karşı karşıya...'

ABD ORDUSU IRAK VE SURİYE'DE YPG İLE BİRLİKTE SAVAŞACAK

harita.20150917101432.jpg

New York Times'da Eylül 2013'te yayımlanan ve Robin Wright imzasını taşıyan ve harita eşliğinde yayınlanan makalede 5 ülkeden 14 yeni ülke ortaya çıkabileceği savunuluyordu.

bop.jpg

ABD Ulusal Savaş Akademisi'nden emekli Albay Ralph Peters'in çizdiği harita. "Armed Forces Journal" dergisindeki bir makalede 2006'da yer alan harita, Ortadoğu'daki ülkelerin neredeyse tamamının sınırlarını değiştirilmiş olarak gösteriyordu.