BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.419,07
HABER /  GÜNCEL

ABD'li uzmanlar ses kaydını inceledi sonuç mu?

Şimdi de ABD'li uzmanlar savaşı başladı. Hükümet ile Cemaat medyası ses kayıtlarının gerçek mi montaj mı olduğunu ispat için kıyasıya çarpışıyor.

Abone ol

İNTERNET HABER - Hükümet - Cemaat arasındaki savaşta şimdi de montaj mı gerçek mi kavgası başladı.

Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kasetleri için ABD'li uzmanlar devreye sokuldu. Sonuç ne derseniz ses kayıtları hem montaj hem gerçek.

Nasıl oluyor derseniz kafa karışıklığınızı giderelim.

MONTAJ DİYENLER

Tahmin edeceğiniz gibi hükümete yakın medya kanallarında çıkan belgeler bu yönde. İddialarına göre ABD'li uzmanlara ses kayıtlarını AK Partililer gönderdi.

GÖRÜNTÜ YOK YENİ ERDOĞAN KASETİ ÇIKTI - (TIKLA OKU)

Verilen rapor ise kasetlerin tamamen kurgu olduğu yönünde. Hatta kelime kelime montaj yapılmış yetinilmemiş yeni kelimeler de kurgulanmış. Star Gazetesi bir de belge ortaya koydu. Söz konusu iddiayı dayandırdıkları ABD'li uzmanın İngilizce olarak verdiği yanıt bu belgede yer aldı. 

star-ses-kaydi-belge.jpgİddialarına göre Robin Lai isimli uzman ''Benim profesyonel bilgilerim doğrultusunda, kaydedilen telefon görüşmesi, belli noktalarda değiştirlmiş veya montajlanmış'' diyerek görüş bildirdi.

New York'ta ses mühendisi olarak 20 yıllık bir iş tecrübesine sahip olduğu öne sürülen Robin Lai, "Ses kayıtları üzerinde oynama var. Bunu arka plan seslerinin uyuşmazlığından da anlayabiliyoruz" yanıtını vermiş.

ZAMAN 'YALAN' HABER

Cemaatin gazetesi Zaman ise hemen bu haberi yalanlayan bir karşı haber geliştirdi. Zaman'ın haberine göre John Marshall Media (JMM) şirketinin Kurucusu ve CEO'su John Marshall Cheary III, Türkçe bir kayıt için herhangi bir görüş belirtmediklerini ifade ederek “Bu bariz sahtekarlığı yayınlayanlar kendinizden utanın” dedi.

TARAF'IN İDDİASI : GÜLEN İÇİN KIRMIZI BÜLTEN (TIKLA OKU)

CEO Cheary, sözkonusu dökümanın 'J Ou Production' tarafından imzalandığı, kağıdın üzerine ise John Marshall Media kartviztinin zımbalandığına dikkat çekti. Cheary bununda şirketin resmi antetli kağıdı olmadığını belirtti. Bu durumun bariz bir hile teşebbüsü olduğunu kaydeden Cheary “Bu kayıt JMM tarafından analiz edilmemiştir ve JMM adli ses uzmanı değildir. Kendisini bizim şirketin çalışanı gibi gösteren bu şahıs için dava açmayı düşünmekteyiz ve bu konuda şirket politikalarımızı gözden geçirmekteyiz.”şeklinde açıklamada bulundu.

ESKİ AKP'Lİ VEKİLİN KORKUNÇ ERDOĞAN PROVOKASYONU ORTALIĞI KARIŞTIRDI (TIKLAYIN)

GERÇEK DİYENLER

Ses kayıtlarının gerçek olduğunu savunanlar da Cemaat medyası kaynakları... Onlar da Türk uzmanlarla yetinmeyip ABD'li uzman senaryolarını devreye soktu.

Türk ceza davalarında tanıklık ettiği öne sürülen ABD'li analist Jashua Marpet'e dayandırılan haberlerde kasetler tamamen gerçek. Montaj ise sadece beş konuşmanın biraraya getirilmesinde kullanılmış. Erdoğan'ın sesinin kısık, Bilal Erdoğan'ın sesinin net olmasını ise Marpet, kriptolu telefonlar arasındaki farklılıklara yormuş.  Marpet’a göre, Başbakan elektronik ortamda yapılan bir müdahale ile, oğlu ise yerleştirilen bir alıcı aracılığıyla dinlenmiş olabilir.

YILMAZ ÖZDİL : ALO BABACAĞIM YAZI GÜNÜN PAYLAŞIM REKORUNU KIRDI (TIKLAYIN)