BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.245,60
HABER /  DÜNYA

ABD'li sözcüden Türkiye açıklaması

ABD'li Sözcü Psaki, Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede önemli bir ortak olduğunu söyledi.

Abone ol
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Türkiye'nin, IŞİD ile mücadelede önemli bir ortak olmayı sürdürdüğünü söyledi.
 
Psaki, günlük basın brifinginde, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper'ın "IŞİD ile mücadelenin Türkiye'nin önceliği olmadığı ve Türkiye'nin başka öncelikleri ve çıkarları olduğunu" belirttiğinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:
      
"Türkiye önemli bir ortak olmayı sürdürüyor. Türkiye, IŞİD'e karşı koalisyonumuzun sadece askeri olarak değil her boyutunda adımlar attı. Ayrıca yabancı savaşçıların, örgütün finansman kaynaklarının üzerine gidilmesinde ve örgütün gayrimeşru kılınmasında sıkı önlemler alıyor."
      
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerle koordinasyon halinde olduklarını vurgulayan Psaki, en başından beri küresel toplumun IŞİD ile mücadelede daha fazla yapabileceğinin bulunduğunu söylediklerini kaydetti.
      
Psaki'ye, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın Ortadoğu gezisinde Türkiye'ye uğramadığı, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de önümüzdeki günlerdeki Avrupa ve Ortadoğu ziyaretlerinin Türkiye'yi kapsamadığı ifade edilerek, "Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin hala normal mı" olduğu da soruldu. Bu soruyu Psaki, şöyle yanıtladı:
      
"Türkiye önemli bir partner olmayı sürdürüyor. Türkiye bir NATO müttefiki. (ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli John) General Allen ve (Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett) Büyükelçi McGurk Türkiye'deydi. Kaç defa orada olduklarından bile emin değilim. Bakan Kerry de düzenli olarak (Türk) mevkidaşıyla görüşüyor. Her seyahatte, tüm ülkeleri ziyaret etmediğimizin farkındasınızdır. Aksi halde, ABD'ye asla geri dönemeyiz."
      
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, ABD Senatosu'nda dün katıldığı bir oturumda, IŞİD ile mücadelede "Türkiye'nin ABD ile daha fazla iş birliği yapması konusunda iyimser olup olmadığının" sorulması üzerine, "Hayır, değilim" yanıtı vermişti. Türkiye'nin daha öncelikli konuları olduğuna işaret eden Clapper, "Türkiye'nin diğer öncelikleri ve çıkarları bulunuyor. Onlar daha çok, tehdit olarak gördükleri Kürt direnişine odaklanmış durumda. Kamuoyu yoklamaları Türkiye'nin IŞİD'i birincil tehdit olarak görmediğini ortaya koyuyor. Onlar daha çok ekonomilerine ve bunun gibi şeylere dikkatlerini çevirmiş durumdalar" değerlendirmesinde bulunmuştu.