BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.426,62
HABER /  DÜNYA

ABDli Kerry Gazze şeridinde

Senatör John Kerry, Gazze Şeridi ve İsrail'in Sderot kentinde incelemeler yaptı. Kerry Gazze'ye giren ilk isim oldu.

Abone ol

ABD'nin eski Demokrat Parti Başkan adaylarından olan ve halen Kongrenin Dışişleri Komisyonu Başkanlığını yürüten Senatör John Kerry, Gazze Şeridi ve İsrail'in Sderot kentinde incelemeler yaptı.

Kerry ve beraberindekiler, Hamas'ın bölgede iktidarı ele geçirdiği 2007 yılı Haziranından bu yana Gazze'ye giren ilk Amerikalı yetkililer oldu. Beraberinde iki Demokrat üye ile birlikte Gazze'ye gelen Kerry, buradaki temasları sırasında herhangi bir Hamas yetkilisi ile bir araya gelmezken, ''ziyaretinin ABD'nin Orta doğu politikasında bir değişikliğin işareti anlamına gelmediğini'' vurguladı.

John Kerry, önce İsrail'in güneyinde bulunan ve Gazze Şeridi ile sınırdaş olan, Filistinli militanların roket saldırılarından etkilenen 20 binden fazla nüfuslu Sderot kentine geldi. Sderot'ta, İsrail Dışişleri Bakanı ve Kadima Lideri Tzipi Livni ile birlikte, fırlatılan Kassam roketlerinin tutulduğu Sderot polis karakolunu ziyaret eden Kerry, daha sonra Gazze Şeridi'ne geçti.

Amerikalı Kongre üyeleri Gazze kentinin kuzeyinde, İsrail sınırına yakın bölgelerden olan ve İsrail'in 22 günlük operasyonu süresince en çok zarar uğrayan, bir çok evin yıkıldığı İzzbet Abid Rabbo bölgesini ziyaret etti, daha sonra yine operasyon sırasında zarar gören bir fabrika ile bir hastaneyi gezdi.
Filistinli kaynaklar, Kongre üyelerinin Gazze'de bulundukları süre içerisinde herhangi bir Hamas yetkilisi ile bir araya gelmediklerini de belirttiler.

Sderot'ta iken basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kerry, "Bu ziyaretle değişen bir şey yok. Değişmesi gereken davranışlardır. Değişmesi gereken Hamas'ın sürekli olarak teröre başvurma alışkanlığıdır" dedi. Kerry, İsrail'e yönelik roket saldırılarına atıfta bulunarak, "Kimsenin bu tehdit koşulları altında yaşamaması gerektiğine kuvvetle inanıyoruz" diye konuştu. Kerry, ziyaretinin daha çok "dinleme ve öğrenme amaçlı olduğunu" kaydetti.

Bir başka soru üzerine John Kerry, Amerikan yönetiminin Suriye'den terör örgütlerine desteğini kesmesini istediğini söyledi. Kerry, Suriye'nin Lübnan'daki seçim sürecine saygı duymaya, Hamas ve Hizbullah'a desteğini kesmeye ve ayrıca İsrail'le barış yapmaya istekli olduğunu göstermesinin önemli olduğunun altını çizdi ve ülkesinin, Suriye'nin bu konudaki yaklaşımlarını değerlendirmeye hazır olduğunu kaydetti.

Kerry, bölge turu kapsamında Cumartesi günü Suriye'ye gidecek.