BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

ABD'li ilan etti! İlk bağımsız Kürdistan devleti

PYD lideri Salih Müslim'in katıldığı konferansta ABD'li David Phillips Irak'ta ilk bağımsız Kürdistan devletinin ilan edileceğini duyurdu.

Abone ol

Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Enstitüsü Direktörü David Phillips, “Irak Kürdistanı, yani dünyada bundan sonra ilan edilecek ilk bağımsız devlet olacak" dedi.

City University Of New York'a bağlı City College of NY Anthropology Bölümü öğrencilerine extra kredi niteliğinde Kobani konulu iki saatlik ders verildi. The Anthropology Club ile New York Rojava İnisiyatifi işbirliğinde ve Colin Powell School for Cıvıc and Global Leadership sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansa, öğrencilerin yanı sıra dışardan davetliler de katıldı.

SALİH MÜSLİM DE ORDAYDI

Kobani konulu eğitim amaçlı konferans David Phillips moderatörlüğünde gerçekleşti. Konferansta PYD lideri Salih Müslim, gazeteci Mutlu Çiviroğlu ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazan Üstündağ konuşmacı olarak yer aldı.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ LİSTESİNDEN ÇIKARILSIN


PKK HAYRANI DAVID PHILIPS KİMDİR?
david-philips.jpg

David L. Phillips, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üst düzey danışmanı. Washington için strateji üreten CFR ile Atlantik Konseyi’nin kıdemli üyeleri arasında bulunuyor. ABD’nin dış siyasetlerinin belirlenmesinde etkin rol alıyor. Özellikle Kürt meselesinde Washington’un başvuru kaynağı olan Phillips, PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılmasını savunuyor.

ABD Dışişleri politikalarında etkin bir isim olan Phillips, ABD yönetiminin Kürt politikalarında bir an önce değişime gitmesi gerektiğini ifade etti. PKK'nin “terör örgütü” listesinden çıkartılmasını isteyen Phillips, PYD ile ilişki geliştirilmesi ve Irak Kürdistan Bölgesi'nin (KRG) bağımsızlığına destek verilmesini istedi.

Phillips "Bu süreçte yaşanan gelişmeler Suriye Kürtleri ile PKK'yi bir araya getirdiği gibi, Irak Kürtleri ile bir araya gelmelerini ve dolayısıyla Kürt birliğini de sağladı" diye konuştu.

SIRADA İLK BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ VAR

PKK hayranı olan Philips Obama'yı da eleştirdi ve şimdiden bağımsız Kürt devletini ilan etti. Philips şöyle dedi;

-"Bir hedefiniz yoksa bir stratejiniz de olamaz. Ve bu hedef de yeni bir devleti tanımak olmalı. Ve bana göre nihayetinde bu kaçınılmaz devlet Irak Kürdistanı, yani dünyada bundan sonra ilan edilecek ilk bağımsız devlet olacak. Bu devlet de Rojava ile ilişki kurup, bölgedeki Kürtler’i birbirine bağlayacak. Bu da yeni bölgede yeni bir Kürt muhiti doğuracak. Bu nedenle özellikle Kobani'nin ardından, tarihte Kürtlere yapılan adaletsizliğin de telafi edilmesi için kritik bir dönemece gelmiş bulunmaktayız."

ERDOĞAN'IN SÖZÜ HAKARETMİŞ

Bölgede yaşanan gelişmelerin yakın gelecekte ciddi sonuçları olacağına dikkat çeken Phillips, şunları söyledi:

-"Türk tankları, Kobani'de İŞİD'le sokak çatışmalarını Türkiye sınırındaki tepelerden izledi. Türk güvenlik güçleri, Kobani'ye destek için sınıra gelenlere saldırdı. Tam da böyle bir ortamda Erdoğan dedi ki 'PYD, PKK terör örgütü ile eşittir. İŞİD neyse PKK de odur. İkisini birbirinden ayırmak hatadır.' Bizler gibi demokrasiyi ve batı değerlerini benimseyen Kürtleri İŞİD ile bir tutmak bana göre büyük bir hakarettir. Erdoğan aynı zamanda ABD'nin Kobanı için verdiği mücadeleye yönelik suçlamalarda da bulundu. Oysa bizler çok iyi biliyoruz ki, Türkiye'nin 2012'den sonra İŞİD ve cihatçı gruplarla ilişkileri hakkında yeterince kanıt var".

SALİH MÜSLİM : İNSANLIK DÜŞMANI

Konferansa Skype ile katılan PYD lideri Salih Müslim, İŞİD'in yalnızca yıkmayı, tahrip etmeyi ve katletmeyi hedef alan bir örgüt olduğunu belirterek, "İŞİD yalnızca yıkma işlevini gören bir araçtır' dedi. YPG'nin İŞİD terörüne karşı uzmanlaştığına dikkat çeken Müslim, "Bizler, demokrasiyi ve insan haklarını savunuyoruz. İŞİD ise insanlık düşmanı" diye konuştu.

ABD yönetiminin PYD ile işbirliği yapmasını isteyen Müslim, uluslararası ölçekte desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Müslim, ABD ile temaslarına devam etmek istediklerini de kaydetti. "ABD ile ilişki geliştirme konusunda çok ciddiyiz. Yüz yüze görüşmemiz gayet yararlı oldu. Bunun devam etmesi gerekir" dedi.

KALK SALİH!

Bu arada, ABD'li tanınmış diplomat ve yazar Peter W. Galbraith da telefonla konferansa katılarak Salih Müslim'e sorular yöneltti. KRG'ye de geçmişte danışmanlık yapan ve bağımsız Kürdistan fikrine destek veren Galbraith, "Kak Salih" diye hitap ettiği Salih Müslim ile her gün konuştuğunu söyledi.

Galbraith, ABD yönetiminin bir an önce Salih Müslim'e vize vermesini ve Müslim'le en yakın zamanda ABD'de yüz yüze görüşmeyi umduğunu söyledi. Galbraith, Müslim'in ABD yönetiminden ne gibi beklentileri olduğunu sordu.

Müslim de Kürtler’in hiçbir yerde ABD karşıtlığı yapmadığını ve ABD ve Kürtler’in Ortadoğu'da birbirine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

(Kaynak : Rudaw)