BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.406,54
HABER /  DÜNYA

ABD'den YPG için kritik ifade!

ABD Savunma Bakanı, IŞİD'e karşı Peşmerge Güçleri ile YPG için “en önemli iki ortak” derken, ABD'nin YPG'nin dahil olduğu DSG'ye yeni bir askeri yardımda bulunduğu öğrenildi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) IŞİD’le mücadelede Peşmerge Güçleri ile Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) “en önemli iki ortak” olarak gördüğü belirtildi. Diğer yandan ABD'nin Suriye'de YPG'nin de dahil olduğu Demokratik Suriye Güçleri'ne yeni bir askeri yardım ulaştırdığı bildirildi.

ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Ashton Carter, bugün Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’e  geldi. Carter, Uluslararası Erbil Havalimanı’nda Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ve İçişleri Bakanı Kerim Sincari tarafından karşılandı.

Ashton Carter,  Erbil’e bağlı Pirmam (Selahaddin) ilçesindeki Başkanlık Ofisi’nde, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ile görüştü. Barzani ile Cater görüşmesinde IŞİD’le mücadelenin masaya yatırıldı.

Carter görüşmede, Peşmerge Güçleri ile Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri’ni (YPG) ABD’nin en önemli iki ortağı olarak nitelendirdi. Kürdistan Bölgesi’ne daha fazla yardım göndereceklerini belirten Carter, “Yapılan yardımlar konusunda engel çıkarmaması için Bağdat’taki yetkililerle görüşeceğim” dedi.

Bakan Carter, dün Bağdat’ta Irak Başbakanı Haydar Abadi ile görüşmüş, bölgedeki gelişmeler hakkında bilgi almıştı.

ROJAVA'YA KARA YOLUYLA ASKERİ YARDIM

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Rojava’daki Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) ilk defa kara yoluyla askeri yardım gönderdiği bildirildi.

Reuters’ın ABD Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haber göre ABD, Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçlerinin de bileşeni olduğu DSG’ye Rojava’nın Haseke kentinde askeri yardım ulaştırıldı.

ABD DSG’ye daha önce 2 kez havadan yardımda bulunmuştu.

STRATEJİK BÖLGE IŞİD'DEN TEMİZLENECEK

Edinilen bilgiye göre DSG, Haseke ile Deyr ez Zor arasında bulunan stratejik Şedadi bölgesine operasyon düzenlemeye hazırlanıyor.

Pentagon kaynakları, karadan yapılan son askeri yardımın Şedadi’ye düzenlenecek operasyona destek amacıyla yapıldığını belirtiyor.

İsmi açıklanmayan kaynağın, “Bu noktada herhangi bir ayrıntıya girmek istemiyorum. Ancak IŞİD’in Şedadi’de direneceğini tahmin ediyorum” dediği aktarıldı.

6 HAFTADA BİN KİLOMETREKARE TEMİZLENDİ

Demokratik Suriye Güçleri’nin son 6 hafta içinde bin kilometrekareden fazla alanı, IŞİD’den temizlediği ifade ediliyor.

ABD, Ekim’de Rojava’ya bir grup askeri danışman göndermişti.

ABD Başkanı Barack Obama geçtiğimiz günlerde Kürt güçlerine daha fazla yardımda bulunacaklarını belirtmişti.

ABD, eğit-donat programının başarısızlığa uğramasının ardından devreye soktuğu Suriye'deki muhaliflere silah ve mühimmat desteği sağlama stratejisini genişletmeye başladı.

Bu kapsamında Ekim ayında oluşturulan Suriye Demokratik Güçleri'ne Washington'dan daha fazla silah desteği verilmeye başlandı.

"SADECE ARAPLARA"

ABD'nin IŞİD'e karşı Irak ve Suriye'de yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu'nun sözcüsü Albay Steve Warren, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada Suriye Demokratik Güçleri içerisinde sadece Arap Koalisyonu'na silah desteği verdiklerini ve yine sadece bu grubu desteklemeyi sürdüreceklerini yineledi.

Warren, "YPG'ye silah yardımı olacak mı?" sorusuna "YPG'ye bugüne kadar hiç silah yardımı yapmadık ve yapmayacağız" diye yanıt verdi.

Albay Warren, Suriye Demokratik Güçleri'nin Haseke yakınlarında bulunan El Havle kentinde IŞİD'e karşı önemli kazanımlar elde ettiğini ve bir anlamda rüştünü ispatladığını ifade etti.

50 TON YARDIM

ABD, Ekim ayı sonunda da Suriye Demokratik Güçleri'ne 50 ton silah ve mühimmat yardımı yapıldığını açıklamıştı.

Washington silah desteğinin Arap Koalisyonu'na yapıldığı altını çizdiği halde, YPG kendilerine o dönemde yardımın ulaştığını ifade etti.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Suriye Arap Koalisyonu’ndan bir yetkili ise oluşumun bir "Amerikan icadı" olduğunu söyledi ve toplamda 4 ila 5 bin savaşçılarının bulunduğunu belirtti.

dsg