BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.409,55
HABER /  DÜNYA

ABD'den Yemen operasyonu uyarısı

ABD yönetimi Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan operasyonun ucu açık bir askeri operasyon olmaması uyarısında bulundu.

Abone ol
ABD yönetimi, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'deki Husilere yönelik başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonunun "açık uçlu bir askeri operasyon olmasını istemediklerini" söyledi.  
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Jeff Rathke, günlük basın toplantısında, ABD’nin Arap ülkelerinin olası kara operasyonunu destekleyip desteklemediğine yönelik soruları yanıtsız bıraktı.
 
"Ancak biz bunun ucu açık bir askeri kampanya olmasını istemiyoruz" diyen Rathke, Suudi Arabistan ve diğer Körfez Arap İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleriyle, askeri eylemlerine dair yakın temas halinde olmayı sürdüreceklerini bildirdi.
 
Rathke, bir soru üzerine, Husilerle doğrudan iletişimlerinin olmadığını ama geçmişte bazı iletişim yollarının kullanıldığını hatırlattı.

"ÇELİŞKİ DEĞİL"
 
"ABD’nin Irak’ta DAEŞ’e karşı İran ile yan yana savaşıp, Yemen’de ise Suudiler'in İran destekli güçlerin bombalanmasına yardım etmesinin çelişki yaratıp yaratmadığına" yönelik soru üzerine Rathke, şunları söyledi:
 
"Hayır. Yemen’de Suudi yetkilileri, koalisyon partnerleriyle birlikte destekliyoruz. Onlar, Yemen’in meşru Cumhurbaşkanı (Abdurabbu Mansur) Hadi’nin talebi üzerine bu yanıtı veriyorlar. (Operasyon) Husilerin istikrarsızlık ve kaosa yol açan askeri ilerlemesine yanıt olarak yapıldı. Bu, bölge için daha geniş manada da tehdit. Irak’ta Tikrit’in geri alınmasına yönelik operasyonlarla bunlar arasında bir çelişki yok."
 
Rathke, bir başka soru üzerine, İran’ın bölgedeki bir çok alandaki rolüne yönelik kaygıları bulunduğunu ve Yemen’de de Husilere desteklerinin bir kaygı oluşturduğunu tekrarladı.