BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.433,25
HABER /  GÜNCEL

ABD'den uçuşa yasak bölge açıklaması

Biden'in Türkiye ziyareti öncesi gazetecilere konuşan Beyaz Saray yetkilisi, şu anda Suriye'de uçuşa yasak bölge uygulamasını hayata geçirmeyi değerlendirmediklerini söyledi.

Abone ol

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in yaklaşan Türkiye ziyareti öncesi gazetecilere telekonferans yoluyla bilgi veren Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda soruyu yanıtladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre yetkili, şu anda uçuşa yasak bölge uygulamasını hayata geçirmeyi değerlendirmediklerini ama masadan hiçbir seçeneği de kaldırmadıklarını ifade etti. Türkiye ile bu konudaki görüşmelerinin devam edeceğini ama bu konudaki pozisyonlarının değişmediğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu pazartesi günü yaptığı açıklamada Washington'un Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda Türkiye'nin savunduğu teze yaklaştığını söyemişti. Çavuşoğlu, "ABD'nin başlangıçta tereddütleri vardı ama Suriye'de uçuşa yasak bölge konusunda ABD ile pozisyonlarımız yaklaştı. Bunun için Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararına da gerek yok" ifadelerini kullanmıştı.

Başka bir üst düzey yetkili de, ABD ve Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki genel bakışlarının birbiriyle örtüştüğünü, iki ülkenin de IŞİD'in yavaşlatılması gerektiği, Esed'in iktidardan gideceği bir noktaya ulaşılması gibi konularda bakışlarının uyuştuğunu anlatarak, Türkiye ile devam eden stratejik diyalogları bulunduğunu kaydetti.

BİDEN'İN ZİYARETİ

Biden'in Fas ve Ukrayna ziyaretlerinin ardından 21 Kasım'da Türkiye'de olması bekleniyor. Biden, aynı gün Başbakan Ahmet Davutoğlu, ertesi gün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Görüşmelerde iki ülkenin Irak ve Suriye'de IŞİD'e karşı işbirliği, Türkiye'nin hemen sınırı ötesinde yaşanan insani kriz, IŞİD'e yabancı savaşçıların katılımının önüne geçilmesi, Kıbrıs'ta uzlaşma arayışı konularının ele alınması öngörülüyor.

ÖZÜR TARTIŞMASI

Amerikalı üst düzey yetkililer, Biden'ın Erdoğan'dan özür dileyip dilemediğiyle ilgili olarak da "Biden ve Erdoğan'ın arasının düzeltilmesi gibi bir ihtiyaç yok. Zaten çok yakın ilişkileri var, zaten düzenli telefon görüşmeleri yaparak iletişim halindeler" dedi.

Biden'in geçen ay IŞİD'in büyümesine Türkiye'nin politikalarının neden olduğu yönündeki açıklamaları tepki çekmişti. Bunun üzerine Biden, Erdoğan'ın aramış, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Başkan Yardımcısı'nın Ankara'dan özür dilediği belirtilmişti. Geçen haftalarda haftalarda CNN'e mülakat veren Biden, "Hayır, ben özür dilemedim" demişti.