BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Türkiye'ye Menbiç mesajı: Karşılık veririz

Afrin sonrası hedefe Menbiç'i koyan Türkiye'ye karşı ABD diş göstermeye başladı. ABD'li korgeneral Funk'un son açıklamalarını Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin bugünkü yazısında yorumladı.

Abone ol

ABD, Ankara cephesinde son günlerde sıkça tekrarlanan "Menbiç"e geliriz" açıklamalarına ne karşılık veriyor? Yanıt cephedeki ABD’li komutanlardan geldi. DEAŞ'a karşı koalisyonun başında bulunan Korgeneral Paul Funk, Irak ve Suriye’deki ABD Özel Harekât Birlikleri’nin komutanı Tümgeneral James Jerard ile birlikte Menbiç’e gidip “Burada kalıyoruz” mesajını verdi.

Türk-Amerikan ilişkileri hiç olmadığı kadar kötü. Açıklamalar daha da beter bir hal alacağının işareti. Hürriyet gazetesi yazarı Sedat Ergin, "Türkiye ile ABD artık iki hasım ülke" başlıklı yazısında tarafların son açıklamaları ışığında Menbiç krizini değerlendirdi.

ABD’li komutanların ABD basın kuruluşlarından bir grup gazeteciyi alarak Menbiç’e gitmelerinin Türkiye'ye mesaj vermek olduğunu yazan Ergin, yazısına şöyle devam ediyor:

GERİLİMİ TIRMANDIRACAK AÇIKLAMA: "İki ABD’li generalin Menbiç’te, Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu siperlerine karşı nöbet tutan YPG militanlarının yanına giderek buradan bayrak göstermeleri, kuşkusuz üstlerinin onayı olmadan yapılan bir hareket değil. Önem taşıyan nokta, Ankara’dan gelen Menbiç mesajlarının ardından ABD’li komutanların verdikleri karşılığın gerilimi daha da yukarı çekecek nitelikte olmasıdır. Örneğin Tümgeneral Jerard, “Eğer bize vurursanız, biz de agresif bir şekilde karşılık veririz. Kendimizi koruyacağız” şeklinde konuşuyor.

HESAP HATASI: İlginç olan, geziyi izleyen ABD’li gazetecilerin de olayı ‘iki NATO müttefikinin cephede karşı karşıya gelmesi durumu’ olarak takdim etmeleridir. Korgeneral Funk, CNN muhabiriyle konuşurken iki müttefikin böyle bir duruma girmelerinin “tuhaf” (bizarre) olduğunu kabul ediyor, “En büyük kaygınız nedir” sorusuna “Bir hesap hatası yapılması...” diye karşılık veriyor.

YPG'LİLERİ KAHRAMAN OLARAK NİTELİYOR: İşler korgeneralin ABD’li gazeteciyle diyaloğunda daha da tuhaf bir hal alıyor. Çünkü korgeneral, YPG’lileri kastederek “Rakka’yı IŞİD’den kurtarmak için savaşan insanlar kahramandır, hangi milliyetten, hangi inançtan olurlarsa olsunlar...” dediğinde CNN muhabiri “Ama Türkiye onların bazılarının terörist olduğunu söylüyor” diye araya giriyor. Korgeneral Funk, “Well, okay...” (Peki, tamam...) deyip susuyor.

ABD’li generallerin Menbiç çıkarması, Ankara’nın yaptığı bütün uyarılara rağmen ABD’nin PKK’nın uzantısı YPG ile işbirliğinden herhangi bir rahatsızlık duymadığını gösteriyor. Özetle, Ankara’nın “Menbiç’e geliriz” mesajını, ABD “Gelin o zaman, biz de karşılık veririz” mesajıyla yanıtlıyor.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ: Buradaki tırmanma Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü muhtarlar toplantısındaki “Madem ki bizi bu noktaya getirdiler, öyleyse bundan sonrasını kendileri bilirler...” şeklindeki sözleriyle bir eşik daha yükselmiştir.

Erdoğan, şunları da söylüyor: “‘Terörist teröristle yok edilmez, yanlış yapıyorsunuz Sayın Trump’ dedim ama maalesef o yine onlara (ABD’li generaller) baktı. ‘Peki siz yolunuza, biz yolumuza’ dedik. Bu milletin yüreğini ve bileğini ortaya koyduğunda neleri başarabileceğini görecekler. Şu ana kadar yaptıklarımız daha ısınma turları bile sayılmaz. Asıl büyük hamlelerimizi, ataklarımızı önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğiz.”

ABD ile girilen bu kriz “ısınma turu” aşamasında yaşandığına göre, bundan sonraki turlarda krizin eşiğinin daha da yükselmesi ihtimaline hazırlıklı olmalıyız.

Sedat Ergin'in yazısının tamamı