BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.428,60
HABER /  DÜNYA

ABD'den Türkiye'ye bir şantaj daha!

ABD, Türkiye'ye konuşlanmasını istediği Füze Kalkanları için direnen Ankara'ya soykırım kartı açmaya hazırlanıyor. ABD bu kez Ermeni kartıyla tehdit edecek...

Abone ol

2003 Martı'ndaki Irak işgalinde yaşanan tezkere krizinden bu yana diplomatik gözdağı yöntemiyle hareket eden ABD yönetimi, Ankara'ya üstü örtülü mesajlar vermeyi sürdürüyor. İran ile ticari ilişkiler konusunda Türkiye Bankalar Birliği'ni tehdit gibi sözlerle uyaran ABD, füze kalkanı projesinde de benzer bir tutum aldı.

Türkiye'ye füze kalkanı kurulmasına dönük projeye mesafeli duran Ankara, bu kez Washington'dan gelen ince uyarılarla zor durumda kaldı. Kıtadan haberler, ABD'nin Türkiye'nin füze savunma sistemine itiraz etmesi durumunda, "Ermeni soykırımı" kozunu oynamaya hazır olduğu yönünde....

BU KONU GELECEĞİMİZİ BELİRLER

Hürriyet Daily News gazetesinde Barçın Yinanç imzası ile çıkan bir habere göre ABD'li yetkililer, "Türkiye ile yürütülen görüşmelerde, Ankara'nın İran konusuna yaklaşımı, İsrail ile ilişkilerindeki sorunlar ve NATO füze savunma sistemindeki tutumunun Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğini belirleyeceğini" bildirdi.

Haberde, ABD'nin Türk tarafına ayrıca bu konuların Türkiye'nin ileride kendisini nasıl konumlandırmak istediği açısından bir test niteliğinde olduğunu ilettiği ifade edildi.

Gazete, Washington'ın bu üç meselede ilerleme kaydedilmemesi durumunda yıl sonuna kadar "Ermeni soykırımını" tanıyan bir kararın Kongre'den geçmesinin sürpriz olmayacağı mesajını diplomatik yollardan Ankara'ya bildirdiğini de yazdı.

NATO, Türkiye'den Avrupa’ya yerleştirmeyi planladığı antibalistik füze kalkanına evsahipliği yapmasını istiyor.

LİZBON'DAKİ ZİRVE...

19-20 Kasım’da Lizbon’da yapılacak NATO zirvesinde karara bağlanacak “füze kalkanı” projesi dahilinde önce denize SM-3 füze önleyici füzeler, daha sonra Patriot PAC 3 sistemi konuşlandırılması öngörülüyor.

Zirvede anlaşma sağlanması halinde, füzeler Karadeniz, Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu’ya yerleştirilecek.

Türkiye’nin ise iki noktada çekincesi bulunuyor. Birincisi, Ankara projenin Türkiye’yle sınırlı kalmamasını ve tüm NATO topraklarına yayılmasını istiyor.

İkinci olarak ise Türkiye, NATO belgelerinde İran ve Suriye’nin tehdit olarak geçmesini istemiyor.