BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,72
ALTIN 2.498,79
HABER /  DÜNYA

ABD'den Suriye'de tüm dengeleri değiştirecek karar Reuters duyurdu

ABD'nin Suriye'den askeri varlığını çekmeyi düşündüğü haberini uluslararası haber ajansı Reuters geçmişti. İlerleyen saatlerde ise Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, Suriye'deki askeri birliklerle ilgili yaptığı açıklamada, "DEAŞ'la mücadelede yeni sayfaya geçilirken ABD askerleri ülkeye dönmeye başladı." dedi.

Abone ol

SURİYE'de PKK/YPG'nin hamiliğine soyunan ve PKK'ya yönelik olası bir Türkiye operasyonuna karşı Türkiye sınırına gözetleme noktaları kurmaya başlayan ABD'den bomba bir açıklama geldi. ABD, Suriye'deki tüm askerlerini çekmeye başladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'deki askeri birlikleri çekme kararıyla ilgili bir açıklama yaparak, 'ABD askerlerinin çekilmesini başlattık.' ifadesini kullandı. Sanders ayrıca, ABD Dışişleri personelinin de 24 saat içerisinde Suriye'den çekileceğini belirtti.

BAŞKAN TRUMP DUYURDU

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Suriye'de DEAŞ'ı yenilgiye uğrattık, Trump başkanlığı sırasında orada olmak için tek nedenim buydu." ifadelerini kullandı.

"DEAŞ'LA SAVAŞTA YENİ AŞAMAYA GELDİK"

Ardından Beyaz Saray'dan açıklama geldi: "Suriye'de DEAŞ'a karşı alınan zaferler küresel koalisyonun ve harekatın sona erdiğine işaret etmiyor. DEAŞ'la savaşta yeni bir aşamaya geçtik. ABD askerlerinin Suriye'den geri dönüşü başladı. Çekilme takvimi 60-100 gün içinde tamamlanacak"

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders ise "ABD Dışişleri'nin tüm personeli Suriye'den 24 saat içinde çekilecek" ifadelerini kullandı.

Suriye'de ne kadar üssü ve askeri var?
Suriye'de ABD ve Rusya başta olmak üzere bir çok ülkenin askeri ve üssü bulunuyor. ABD ve müttefikleri şimdiye kadar Suriye’de 23 askeri üs inşa etti. Bunların 3'ü askeri hava üssü. Diğer üsler ikmal, yakın destek ve operasyonlar için kullanıyor. ABD'nin Fransa ve koalisyon ülkeleri askerleriyle birlikte toplam 5 bin askeri Suriye'de bulunuyor.

ABD üsleri nerelerde?
ABD'nün üslerinin hemen hemen hepsi PKK’nın uzantısı PYD’nin denetimindeki bölgede yer alıyor. Üsler, Derik, Tabka, Rimelan, Hol, Şedadi, Kobani, Eyn İssa, Menbiç, Rakka, Haseke, Irak sınır hattındaki Tenef (ÖSO’nun kontrolünde) ve Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi karşısında yer alan Tel Abyad’da bulunuyor. ABD son askeri hava üssünü DAEŞ’tan temizlenen Deyr ez Zor kentinin doğu kırsalında yer alan Behra bölgesinde kurdu.

Rusya'nın kaç üssü ve askeri var?
Rusya Şam, Lazkiye, Halep Hama ve İdlib bölelerinde toplam 12 askeri üssü var. Suriye’nin kuzeybatısındaki Lazkiye’de bulunan Himeymim Hava Üssü Rusya tarafından aktif kullanılıyor. Bu üste 2 bin Rus personelin yanı sıra 32 uçak, 16 helikopter, 9 tank, 2 karadan havaya fırlatılan füze savunma sistemi bulunuyor. Rusya’nın ayrıca Suriye’nin Akdeniz limanında bulunan Tartus limanında dev bir deniz üssü de var.  

İran'ın Suriye'deki üs sayısı:
İran’ın Şam, Humus, Halep, Hama ve çatışmalı bölgelerde toplam 16 üs inşa ettiği biliniyor.

Türkiye'nin Suriye'deki varlığı:
TürkiyeDAEŞ ve YPG’ye karşı sürdürülen operasyon kapsamında sınır kesiminde yer alan Suriye’nin Azez, Cerablus, El Bab, Aktarin ve Afrin kentlerinde denetimi ele geçirdi. İdlib bölgesinde ise Rusya ile varılan anlaşma kapsamında bölgede 12 gözlem noktası bulunuyor.