BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.437,25
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Suriye itirafı: Cehennem!

John Kerry Suriye krizine siyasi çözüm toplantısı için "Cehennemden çıkışın yolunu arıyoruz" dedi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry kritik Suriye zirvesi öncesi çarpıcı bir itirafta bulundu. Kerry yarın Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenecek olan ve Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da katılacağı Suriye krizine siyasi çözüm toplantısı için "Cehennemden çıkışın yolunu arıyoruz" yorumunu yaptı. Türkiye, ABD, Rusya ve Suudi Arabistan dışişleri bakanları bu akşam da Suriye kriziyle ilgili bir araya gelecek.

Viyana'ya hareket etmeden önce bir açıklama yapan Kerry, yarın yapılacak görüşmelerden hemen bir sonuç beklenmemesi gerektiğini ifade ederek "Her ne kadar Suriye krizine çözüm bulmak kolay olmasa da yarınki toplantı şu ana kadar elimize geçen en önemli şans" dedi.

Yarınki toplantıya katılacak ülkeler arasında geçen hafta da Viyana'daki görüşmelere katılan Rusya ile Suudi Arabistan'ın yanı sıra, İran, İngiltere, Fransa, İtalya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Ürdün de var. Avrupa Birliği temsilcileri de Viyana'daki görüşmelerde yer alacak.

İran, Rusya'nın daveti üzerine Viyana toplantısına katılma kararı aldığını açıklamıştı. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in yarın Viyana'da olması bekleniyor.

Geçen hafta Viyana'da düzenlenen Suriye toplantısına Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katılmıştı.

Böylece Suriye krizinin önemli aktörleri olarak kabul edilen ülkeler ilk kez bir masa etrafında toplanarak çözümü müzakere edecek. Özellikle ABD ve Suudi Arabistan İran'ın toplantılara katılmasına karşı çıkıyordu.

Rusya ve İran, Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'a ülkedeki iç savaşın başlamasından bu yana en büyük desteği veren iki ülke konumunda.

ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye ve Katar ise Suriye krizinin çözümü için Esad'ın iktidardan gitmesi gerektiğini savunuyor.

Suriye'deki muhalifler davet edilmedi

Cuma günkü Viyana toplantısı bugüne kadar Suriye gündemiyle düzenlenen en geniş katılımlı toplantı olacak olsa da, görüşmelere Suriye'deki Esad yönetimi karşıtı gruplar davet edilmedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu üyesi George Sabra, Reuters haber ajansının davet alıp almadıkları yönündeki sorusuna "Hayır bizi çağırmadılar" diyerek yanıt verdi.

Sabra, "Bizi çağırmamaları ciddiyet olmadığını gösteriyor. Sadece gösteri yapmak için bir araya geliyorlar. Somut bir sonuç beklemeyin" diye konuştu.

Associated Press haber ajansı ise görüşmelere İran'ın davet edilmesine Suriyeli muhalif grupların büyük bir tepki gösterdiğini belirtti.