BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

ABD'den PKK'ya flaş çağrı! Silahları bırakın

ABD Büyükelçisi John Bass flaş açıklamalar yaptı. Bass, "PKK'ya saldırıları durdurma çağrısında bulunuyoruz. Silahlar bırakılmalı." dedi.

Abone ol

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass PKK'ya silah bırakma çağrısında bulunarak "Terörle mücadele Türkiye'nin hakkı ama sivil can kayıpları önlenmeli." açıklamasında bulundu.

Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya gelen ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. "PKK'ya şiddeti durdurması ve silahları bırakması çağrımızı yineliyoruz." diyen Bass'ın, "ABD, YPG'ye silah ve mühimmat sağlamıyor." açıklaması da dikkat çekti.

"TÜRKİYE'YE FAYDALI BİLGİLER VERDİK"

Büyükelçi Bass, "PKK dahil bazı terörist gruplarla ilgili gelişmeleri paylaşıyoruz. Birkaç ay önce Türkiye, ABD yapımı silahlar bulunduğuna dair bizimle bir bilgi paylaştı, Biz de bunun Irak Ordusu'na verdiğimiz silahlardan olduğunu doğruladık. Bu, PKK'ya karşı meşru mücadelelerinde Türk hükümeti için çok faydalı bir bilgi oldu" dedi.

"ABD PYD'YE SİLAH SAĞLAMIYOR"

Bass, bir gazetecinin "PYD konusunda bir yakınlaşma var mı, çözüm sürecinin bitişinde Suriye-PYD'nin ilgisi olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Şiddet kullanan tüm grupları reddederiz. Olayın dışındaki grupların bu şiddete verdikleri destekten endişeliyiz ve Türk hükümetinin ithamlarını dikkatle inceliyoruz. Suriye'de birlikte çalıştığımız her grupla, IŞİD'e karşı operasyonları sürdürme amacıyla birlikte çalıştığımız konusunda gayet açık olduk.

Suriyeli Arap gruplara sağladığımız her türlü desteğin tek amacı, IŞİD'e karşı operasyonlarda ilerleme kaydetmektir. Tekrardan açıklığa kavuşturmak gerekirse; ABD, PYD'yi silahlandırmıyor. YPG'ye silah ya da mühimmat sağlamıyoruz."

"SİLAH BIRAK, YASAL GÖRÜŞMELERE BAŞLA"

Bass, "ABD, Türk hükümeti ve halkıyla birlikte terörle mücadeleye, şiddete son vermeye son derece kararlıdır. Siyasi hedeflere ulaşmayı denemek için şiddet kullanımını reddetmeye devam ediyoruz. PKK'ya silah bırakma ve yasal görüşmelere başlama çağrısı yapıyoruz" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNE YENİDEN BAŞLANMALI"

John Bass, "PKK tamamen uygunsuz bir şiddet ortamında terörist saldırılarını devam ettirmeyi ve bağımsızlık ilanını seçti" diye konuştu.

Bass, "Türk hükümeti kentlerde veya kırsal alanda terör tehdidine karşı önlemler almakta. Bu, hükümetin hakkıdır. Fakat bizim terörle mücadele deneyimlerimizde gördük ki sivil can kayıplarını en aza indirmek önemlidir. PKK şiddeti durdurmalı ve çözüm sürecine yeniden başlanmalı" diye devam etti.

SIĞINMACILAR İÇİN TAKDİR

John Bass ayrıca Suriyeli sığınmacılar konusuna da değindi:

"Birlikte çalıştığımızda her zaman daha güçlü oluruz. Türkiye'ye sığınan çok sayıdaki sığınmacının toplumda neden olduğu güçlükler hakkında kapsamlı olarak konuştuk. Türk halkının cömertliğini ve misafirperverliğini saygı ile selamlıyoruz."

ASKERİ PERSONELİN TAHLİYESİ

İzmir, Muğla ve Adana'daki ABD'li askeri personelin ailelerinin güvenlik endişesiyle ülkeyi terk etme talimatı almalarına ilişkin soruya ABD'li Büyükelçi şöyle yanıt verdi:

"Türk hükümetiyle çok yakından çalışıyor, mutlaka bilgi paylaşıyoruz. Tehdit ister Amerikan ister Türk halkını hedef alsın, bu güçlükleri aşabilmek için mümkün olan tüm desteği sağlıyoruz.

IŞİD'e karşı devam eden operasyonlar bağlamında, çatışmanın değişen doğası gereği, İncirlik'teki askeri personelin ailelerinin sayısını azaltmak gerektiğine inanıyoruz. Adana'daki konsolosluğumuzun tüm etkinliklerini yürütmeye devam ettiğinin altını çizmek istiyorum."

REZA SORUSUNA YORUM YAPMADI

Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanması hakkında da açıklama yapan ABD Büyükelçisi Bass, "Devam eden bir dava hakkında konuşmam" dedi.

Bass IŞİD'in mevcut hattından çıkarılarak daha doğuya itilmesi için ılımlı muhaliflerin nasıl desteklenebileceği konusunda TSK ve hükümet ile görüştüklerini de açıkladı.