BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,09
HABER /  GÜNCEL

ABD'den o operasyon için YPG'ye silah yardımı!

Büyükelçi Bass dün yaptığı açıklamada inkâr etse de ABD, PYD'ye silah vermeyi sürdürüyor.

Abone ol

Anadolu Ajansı, ABD’nin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye, Haseke'deki Rümeylan üssüne inen helikopterlerle askeri yardımını sürdürdüğünü aktardı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, dün "PYD'ye silah ve mühimmat vermediklerini" söylemişti.

Haseke'deki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre; önceki gün ve dün ABDhelikopterleri Rümeylan'daki Amerikan üssüne inerek, örgütün konvoy halinde gelen araçlarına askeri nitelikli büyük kargolar yükledi.

Yerel kaynaklar ayrıca, PYD'nin operasyon için Kobani'ye (Ayn el-Arab) 700 savaşçı gönderdiği bilgisini paylaştı.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ise dün Diplomasi Muhabirleri Derneği'nde yaptığı açıklamada PYD'ye silah ve mühimmat vermediklerini söylemişti.

IŞİD'e karşı operasyonlarda Türkiye'deki İncirlik Üssü'nden istifade eden ABD, Haseke'nin kuzeydoğusundaki Rümeylan ilçesinde Ekim 2015'te üs çalışması başlatmıştı. Rümeylan üssü şimdilik sadece helikopter inişleri için uygun durumda.

PYD de Türkiye sınırındaki Cerablus'a yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan Menbiç'e "Büyük Menbiç Operasyonu" adını verdiği saldırıları başlatmak için bir süredir hazırlık içinde.

Örgüt, 27 Aralık 2015'te ABD uçaklarının hava saldırısının ardından Fırat Nehri'nin batı yakasındaki Tişrin Barajı'nı IŞİD’den almıştı. Ardından bazı Arap grupların da yer aldığı PYD liderliğindeki güçler, barajın 9 kilometre kuzeybatısındaki Ebu Kalkal bölgesine dayanmıştı. Örgütün sonraki hedefi, Fırat'ın batısında Azez-Cerablus hattında ilerleyerek, Kobani ve Afrin'i birleştirmek.