BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61
HABER /  DÜNYA

ABD'den Netanyahu'ya soğuk duş!

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Rice, Netanyahu'nun planladığı konuşmanın ABD-İsrail ilişkileri açısından "yıkıcı" olacağını söyledi.

Abone ol

Netanyahu'nun, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner tarafından Beyaz Saray'a haber verilmeden davet edilmesi üzerine 3 Mart'ta Kongre'nin ortak oturumuna hitap etme planına Amerikan yönetiminden bugüne kadarki en sert tepki geldi.

Amerikan PBS televizyon kanalında katıldığı programda Rice, ABD ve İsrail arasındaki ilişkilerin her zaman partiler üstü olduğunu ve bu ilişkilere siyaset sokulmadığını belirtti. Ancak Netanyahu'nun planlanan konuşmasının bu duruma ters olduğunu dile getiren Rice, "Son birkaç haftada olan şey şu: Başkanın (Temsilciler Meclisi) uzattığı davet ve Başbakanın (İsrail) kendi ülkesinde seçimlere iki hafta kalaya denk gelen bu daveti kabul etmesiyle ilişkilerin iki tarafına da bir derece partizanlık sokulmuş oldu ki bu sadece talihsiz değil, aynı zamanda ilişkinin dokusu bakımından yıkıcı" diye konuştu.

Rice, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu ilişkiler (ABD-İsrail) her zaman partiler üstü olmuştur. Bunu böyle muhafaza etmeliyiz, böyle istiyoruz. Bence İsrail halkı da Amerikan halkı da böyle istiyor. İlişkilere siyaset karıştırıldığında bu bir sorun teşkil eder. ABD ve İsrail arasındaki ilişkilerin, her iki ülkede de hangi partinin iktidarda olmasına ya da siyasi atmosfere bakmaksızın, sorgulanamaz biçimde kuvvetli ve değişmez olmasını istiyoruz."

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'ın Netanyahu'yu Mart ayında Kongre'ye hitap etmek üzere davet ettiğini açıklaması, davet konusunda kendilerine danışılmadığı ve diplomatik protokollerin ihlal edildiği gerekçesiyle Beyaz Saray'ın tepkisini çekmişti. Obama'nın, İsrail'de çok yakın bir tarihte seçimlerin yapılacak olması sebebiyle Netanyahu'yla görüşmeyeceği de belirtilmişti. Bazı Demokrat Kongre üyeleri de konuşmaya katılmayacaklarını söylemiş, Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da seyahat programı olması nedeniyle Netanyahu'nun konuşmasına katılmayacağı açıklanmıştı.