BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 35,01
ALTIN 2.427,83
HABER /  DÜNYA

ABD'den Mursi için çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Almanya'nın "Mursi serbest bırakılsın." açıklamasına katıldı.

Abone ol

Darbenin ardından hukuki bir gerekçeye dayandırılmayarak gözaltına alınan Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi için Almanya'dan serbest bırakılsın çağrısı gelmişti.

Bunu üzerine basın toplantısı sırasında bir gazeteci ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'ye, "Alman Dışişleri Bakanı bugün Mursi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu, aynı fikirde misiniz?" şeklinde soru yöneltti. Psaki soru üzerine "Katılıyoruz..." yanıtını verdi.

"HI HI"

Gazetecinin tekrar, "Mursi'nin salıverilmesine katılıyor musunuz?" sorunu üzerine Psaki, "Evet (Hı hı)" ifadesini kullandı.

Ancak Psaki, serbest bırakılması halinde ABD olarak Mursi'yi hala cumhurbaşkanı olarak tanıyıp tanımayacaklarına açıklık getirmedi.

Psaki, sorular üzerine, daha önce de Mursi'nin ev hapsi ve keyfi tutuklamalar konusundaki kaygılarını ifade ettiklerini hatırlatarak, bunun kapsayıcı bir sürece gidilmesini zorlaştırdığını bildirdiklerini dile getirdi. Sözcü, bu çağrıyı neden daha önce yapmadıklarına yönelik ısrarlı sorulara ise yanıt vermedi.

AMAÇ ÜLKEDEKİ TANSİYONU DÜŞÜRMEK

Müslüman Kardeşler sempatizanı milyonlarca kişi her gün sokakta. Ülkede tansiyon oldukça yüksek durumda. Darbeye destek vermekle suçlanan Batı ülkelerinin ise geçiş döneminin gergin olmasını istemediği biliniyor.

Dış politika uzmanları, "Mursi'nin serbest bırakılmasınının" ülkedeki gerginliğin azaltması amacıyla gündemde olduğuna bağlıyor