BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,81
ALTIN 2.501,42
HABER /  DÜNYA

ABD'den Kuzey Kore'ye savaş ilanı gibi açıklama

Donald Trump yönetimi Kuzey Kore'ye askeri müdahale hazırlığında. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Kuzey Kore'nin nükleer silah çalışmalarını durdurmaması halinde askeri müdahalede bulunabileceklerini açıkladı.

Abone ol

ABD, Başkan Donald Trump döneminde Kuzey Kore'ye yönelik tavrını sertleştiriyor. Güney Kore'ye giden ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Kuzey Kore'ye askeri müdahalede bulunabileceklerini açıkladı.

Seul'de Güney Koreli mevkidaşı Yun Byung-Se ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Sabır stratejisi sona erdi... Bir dizi diplomatik, güvenlik ve ekonomik önlem arayışındayız. Tüm seçenekler masada" ifadesini kullandı.

"EYLEME GEÇMEMİZ GEREKTİĞİNE İNANIRSAK..."

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, "Elbette durumun askeri çatışmaya dönüşmesini istemiyoruz" dedi ve ekledi:

"Ancak silah programı tehdidini, eyleme geçmemiz gerektiğine inandığımız bir noktaya taşırlarsa, o zaman bu seçenek de masada olur."

Trump yönetiminin bu tavrı, ABD'nin eski başkanı Barack Obama dönemindeki Kuzey Kore stratejisine göre büyük bir değişim olarak yorumlandı.

ÇİN’E DE ÇAĞRIDA BULUNDU

Çin'e ise Birleşmiş Milletler'in (BM) Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımlara uyması çağrısında bulunan Tillerson, "Şimdiye kadar, BM Güvenlik Konseyi kararı altında tüm ülkelerin katılımıyla uygulanabilecek maksimum düzey eylemi tam anlamıyla başarabildiğimize inanmıyorum" dedi.

Asya gezisi kapsamında ilk ziyaretini Japonya'ya yapan Tillerson, Japon mevkidaşı Fumio Kişida ile düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore tehdidine karşı ABD'nin müttefikleri Japonya ve Güney Kore ile iş birliğinin "çok önemli" olduğunu ifade etmişti. ABD'nin Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan arındırmaya yönelik diplomatik ve diğer çabalarının boşa gittiğini söyleyen Tillerson, Donald Trump yönetiminin konuyla ilgili nasıl bir politika izleyeceğine dair detay vermemişti.