BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Kunduz'da 19 sivilin öldüğü hava saldırılarına soruşturma

ABD Başkanı Barack Obama dün Afganistan'ın Kunduz kentindeki bir hastanede en az 19 sivilin hayatını kaybettiği hava saldırıları ile ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma başlattıklarını açıkladı. Obama, ölümler nedeniyle "en derin taziyelerini" iletti,

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama dün Afganistan'ın Kunduz kentindeki bir hastanede en az 19 sivilin hayatını kaybettiği hava saldırıları ile ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Ölümler nedeniyle "en derin taziyelerini" ileten Obama, gerçeklerin ortaya çıkmasının ardından olayla ilgili olarak kesin bir hüküm vereceklerini ve gerekeni yapacaklarını söyledi.

Soruşturma, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yürütülüyor.

Amerikan ordusu hastanenin bulunduğu bölgede saldırı düzenlendiğini kabul etmiş; isyancıların hedef alındığını ancak sivillerin de zarar görmüş olabileceğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) de saldırıların "affedilemez" olduğu ve "muhtemelen savaş suçu kapsamına girebileceği" görüşünde.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, hava saldırıları ile ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma açılmasını istemişti.

Ölenlerin yedisi hastalar

Hava saldırılarında vurulan hastane, uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) aitti. Ölenlerin en az 12'si MSF personeli, yedisi ise hastalardı.

Saldırı sırasında 105 hasta ve 80'den fazla yardım kutuluşu çalışanının bulunduğu hastane, MSF'in bölgedeki tek kapsamlı sağlık merkeziydi.

Yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı Kunduz Afganistan'ın en büyük kentlerinden ve stratejik açıdan önemli bir noktada bulunuyor.

Taliban, Pazartesi günü Afganistan'ın kuzeyindeki kenti ele geçirmişti.

Bu, ABD'nin 2001 yılındaki Afganistan işgali sonrası iktidarı kaybeden Taliban'ın, o tarihten sonraki ilk büyük kazanımı olarak görülüyor.

Afgan güçleri, ABD'nin hava saldırılarının da yardımıyla kenti geri almaya çalışıyor.