BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.310,05
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Kiev'e destek ziyareti

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna'daki geçici hükümetle görüşmek üzere Kiev'e gitti. Biden'in 25 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde Ukrayna'ya destek açıklaması yapması bekleniyor.

Abone ol

Kiev'e giden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, bugün Ukrayna'daki geçici hükümetle görüşecek. Biden'in, yeni liderlere Batı yanlısı bir hükümet için destek verecek.

Biden'in Ukrayna Geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile 25 Mayıs'ta yapılacak seçimleri konuşacağı bildiriliyor.

Dışişleri Bakanı Biden'in, Kiev hükümetine teknik destek açıklaması yapması bekleniyor.

Bu desteğin ekonomik ve enerji konularında danışmanlık içereceği belirtiliyor.

ABD ve Rusya telefonda görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un dün telefonda görüştükleri ve pazar günü yaşanan çatışma nedeniyle birbirlerini suçladıkları belirtiliyor.

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Kerry'den "Kiev'deki 'çabuk sinirlenen tipler'in kanlı bir çatışma çıkarmasına mani olmasını" istediği belirtildi.

ABD'den yapılan açıklamada ise Kerry'nin "Rusya'nın Cenevre Anlaşması'nı hayata geçirmek için gerekli adımları atması konusunda baskı yaptığı" belirtildi. Kerry'nin, gerekirse Rusya yanlısı eylemcilere örgütlendikleri binalardan ve kontrol noktalarından çekilmesi çağrısı yapılmasını talep ettiği de ifade edildi.

17 Nisan'da gerçekleşen Cenevre görüşmelerinde, Rusya, Ukrayna, AB ve ABD bir araya gelmişti. Görüşmelerde şiddetin hemen sona erdirilmesine ve yasadışı silahlı örgütlerin silahlarını teslim ederek, işgal ettikleri binalardan çıkmalarına karar verilmişti.

'Rus askerleri Sloviansk'ta görüntülendi' iddiası

ABD pazartesi günü bir dizi fotoğraf yayımlamış ve Ukrayna'nın doğusunda Rus özel güçlerinin savaştığını iddia etmişti.

BBC tarafından teyit edilemeyen fotoğrafların Ukraynalı diplomatlar tarafından ABD'ye ulaştırıldığı belirtiliyor.

Fotoğraflarla ilgili Rusya'dan herhangi resmi bir açıklama gelmedi.

Fotoğraflardaki kişi, Kramatorsk ve Sloviansk şehrindeki eylemlerde yer alıyor. Aynı kişinin 2008'de Rusya'nın Gürcistan'a yaptığı operasyonda da bulunduğu iddia ediliyor.

Kanlı çatışmada 3 kişi ölmüştü

Ukrayna'nın Sloviansk kentinde, Rusya yanlısı eylemcilerin kurduğu kontrol noktasına yönelik silahlı saldırıda üç kişi öldürülmüştü.

Pazar günü yaşanan çatışmanın nedeni ve nasıl gerçekleştiği hala tam olarak bilinmiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırının arkasında radikal milliyetçi Sağ Sektör grubunun olduğunu iddia etmişti.

Kiev'den yapılan açıklamada ise olayın Rusya gizli güçleri tarafından düzenlenen bir "provokasyon" olduğu iddia edilmişti.