BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  GÜNCEL

ABD'den erken faiz artışı sinyali

Amerikan Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen, tahvil alım programı bittikten altı ay sonra faizleri artırabileceklerini söyledi. Nisan 2015'i işaret eden açıklama sonrası dolar değer kazandı, altın düştü, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı olabilir.

Abone ol

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, ülkede faizleri 2015'in ilk aylarından itibaren artırabileceklerinin sinyalini verdi. Yellen, Fed'in aylık tahvil alım programını noktaladıktan altı ay sonra faizleri artırmaya başlayabileceğini söyledi.

Yellen'ın açıklaması, programın beklendiği gibi yıl sonuna doğru noktalanması halinde, faizlerin de Nisan 2015'ten itibaren artabileceği anlamına geliyor. Oysa daha önce bu aşamaya 2015'in sonlarına doğru gelineceği düşünülüyordu.

BBC ekonomi muhabiri Linda Yuah'e göre Fed'in açıklaması 'ucuz para döneminin sona ereceğinin' en net göstergesi.

Fed'in faiz artırması halinde, gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının hızlanması ve Amerikan Dolarının bu ülkelerin para birimlerine karşı değer kazanması güçlü bir olasılık.

Amerikan Merkez Bankası üç aydır tahvil alımını düzenli olarak azaltıyor. Yıl başında aylık tahvil alımı düzeyi 85 milyar dolar düzeyindeydi.

Fed son olarak aylık tahvil alımını 10 milyar dolar azaltarak 55 milyar dolara düşürdü.

Dolar yükseldi, altın düştü

Fed Başkanı Yellen'in son açıklamasının ardından gelişmekte olan ülkelerin borsalarında sert düşüşler gözlendi.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi de, bugün ilk seansı 228,94 puanlık düşüşle 65.258,13 puandan tamamladı.

Türk Lirası karşısında değer kazanan Amerikan Doları 2.24 TL'ye yükselirken, altının gramı 95 liraya geriledi.

Kriz sonrası sıfır faiz

2008 yılında patlak veren küresel mali kriz Amerikan ekonomisine büyük zarar verdi, ülkede işsizliği artırdı.

Fed ise küresel mali kriz sonrası ekonomik büyümeyi hızlandırmaya yönelik çabaları kapsamında Aralık 2008'de gecelik faiz oranını sıfıra indirdi. Böylece bireylerin ve şirketlerin daha fazla borçlanarak harcama yapmaları teşvik edildi, böylece ekonominin büyümesi ve daha fazla iş kişiye iş bulunması hedeflendi.

Son dönemde ise Amerikan ekonomisinde toparlanma işaretleri var. Ülkede işsizlik oranı yüzde 6,7'ye geriledi.

Fed daha önce tahvil alım programınının işsizlik oranı yüzde 6,5'a düşene dek süreceğinin işaretini vermişti. Ancak Fed son dönemde bu politikasından vazgeçerek herhangi bir faiz artışı öncesi sadece işsizlik oranını değil, birçok faktörü göz önünde bulunduracağını açıklamıştı.